Jaapani köök ei ole Eestis veel nii tugevalt kanda kinnitanud kui näiteks hiina köök, kuid üks restoran Tallinnas siiski on, samuti võib Stockmannist sushist kaasa osta. Jaapani nõude müümisega tegelev Raul Reemet, kes on ise pikemat aega Jaapanis elanud, rõhutab, et kuigi igal Jaapani kööginõul on oma otstarve, ei tähenda see seda, et meie oma tingimustes neid kausikesi-topsikesi millekski muuks tarvitada ei võiks.

Jaapani köögi puhul tuleb eelkõige meeles pidada, kui palju panevad jaapanlased rõhku toidu väljanägemisele. Samuti on oluline nüanss, et söögikord ei ole jaotatud eelroaks, supiks, praeks ja magustoiduks, vaid kõik tuuakse pisikeste portsjonitena ühekorraga lauale.

Kasutusel on ka vahvad kastikesed, kuhu toidukomplekte mahutada. Kõige enam on jaapani moodi sööma hakates vaja mitmesuguseid kausikesi.

Riisikaussi võib kindlasti panna ka suppi, salatit, nuudleid – ühesõnaga, mida mahub. Pisikesed topsid on erinevate kastmete ja soja jaoks. Kahest osast – suuremast ja väiksemast topsist koosnev alus on selle jaoks, kui portsjon (näiteks krevetid) on pisike - siis on seda lihtsam kohe kastmesse kasta.

Kaanega kausike on originaalis mõeldud supja roa tarvis, samuti võib seal pidada nuudliroogi. Jaapanlased, muuseas, suppi lusikaga ei söö – paksemad tükid õngitsetakse välja pulkadega ja vedelikku rüübatakse luristades kausiservast peale.

Kui kauss on kaanega ja meenutab juba pigem kruusi, siis sobib sealt süüa jaapani munapudingit (aga tegelikult ka muid kuumi või nõus hanguvaid suupisteid).

Et jaapanlased on kuulsad oma kombe poolest süüa eriti värsket ja kohati lausa toorest toitu, on väga kaval leiutis taldrik ja selle põhjal asuv riiv üheskoos. Seal võib riivida näiteks redist.

See kandiline, mida esimese hooga ka kandikuks võiks pidada, on tegelikult hoopis tavaline jaapani taldrik. Kuna toiduks on peamiselt mitmesugused mereannid ja juurviljad, mis pole vedelad ega valgu üle taldrikuääre maha, ei ole vajadust ka kõrgete äärte ja sügavate nõude järele.

Alkohoolse joogi sake nõusid võib olla nii jalaga kui ilma, oleneb sellest, kust riigi osast nad pärit on. Külmemal ajal juuakse saket soojandatuna kuni 37 kraadini, suvel aga juuakse saket külmalt.