Niidetud rohi: iga aedniku väärtuslik ressurss

100 ruutmeetri niidetud muru kohta võid sa kokku saada kuni 110 kg niidetud muru aastas, mis moodustab kena mäekese rohelist prügi, mida peaks õppima väärtustama. Aias võib kasutada niidetud muru erineval moel. Näiteks umbrohu eemaldamiseks, multšiks, taimede kaitseks kuumade ja külmade ilmade eest, vee säästmiseks ja köögiviljade hea kasvu soodustamiseks.

Niidetud muru on hea kompost

Niidetud muru kompostile lisamine on ilmselt kõige levinum. Piisab, kui lisada murujääk otse komposti hulka, valvates, et samal ajal saaks ka lisatud pruuni värvi jäätmeid, nagu puulaastud, kuivanud lehed, hakitud oksad, pehmet paberit. Sest selleks, et saada kompostist hea lämmastiku-süsiniku vahekord, on vaja lisada sellele iga kord võrdsetes kogustes rohelisi jäätmeid ja pruune jäätmeid.

Murujäätmed loodusliku umbrohu eemaldajana

Murujäätmed on ka head umbrohu eemaldajad. Aiamaalt umbrohu eemaldamine on üsna tüütu ettevõtmine, mida peab tihti kordama. Murujäätmed, mida kasutada, peavad olema kuivad ning piisab, kui laotada nad 10-15 cm kihina umbrohule. Paari päeva möödudes lämmatavad rohujäätmed umbrohu.