Hea aiavalgustus saab alguse professionaalsest projekteerimisest. Kõigepealt tuleb otsustada, mida valgustada soovitakse, hiljem valitakse valgustid ja lambid. Väga lühinägelik on sõita ehituspoodi ja osta sealt mõned suvalised valgustid lihtsalt nende välimuse pärast. Ilmselt nii aga sageli tehakse, miks muidu on paljudes kaunites aedades valgustus, mis ei kannata kriitikat. Vahel läheb aiavalgustuse eest kirja valgustatud majanumber seinal, mehekõrgune valgustipost eesaias või  teeraja serva torgatud rida väikseid postvalgusteid, nn pollarvalgusteid.

Projekt aitab kokku hoida

Professionaalselt projekteerijalt tellitud projekti tulemuseks on turvaline, vastupidav ja toimiv aiavalgustus. Visuaalset poolt ei saa alahinnata, sest hästi kavandatud valgustus rõhutab pimedal ajal aia parimaid külgi.

Tänapäeval, kui aiast on saanud teine elutuba, on hakatud ka sealsele valgustusele rohkem tähelepanu pöörama. Üha sagedamini tehakse ka uushoonetele valgustusprojekt. Aiavalgustus võib mõjutada kinnisvara hinda. 

Valgustusprojekteerija palkamine ei ole pelk kulu, sest asjatundja võib aidata ka projekti teostamisel, valgustite ja sobivate valgusallikate hankimisel. Valgustid ja valgusallikad peavad sobima elamu arhitektuuriga. Praktilise poole pealt on oluline, et valgustid oleksid lihtsasti hooldatavad, lampi peab saama ise vahetada.

Muide, valgustusprojekt ei tähenda sugugi, et viimane kui aianurk on valgustatud. Palonen peab suuremaks altminekuks pigem seda, et valgust saab aeda liiga palju. Staadionivalgustus koduaeda ei sobi, ent kuigipalju valgust peaks aias olema juba ohutu liikumise tagamiseks. Kõigepealt tuleks mõelda, mida peaks valgustama ja mida tahaks valgustada — seda just oma aia eripärast lähtudes, mitte naabri ületrumpamiseks.

Elementaarne on valgustada elamu- ja garaažiesine, katusealused ja teerajad, kus valgustatus võiks olla 20-30 luksi. Praegu on moes taimede valgustamine. Kuid tasub meeles pidada, et kidurat puud ei tee ka valgustamisega ilusaks.

  

Valgusallika ja valgusti liit

Tähtis on valida õige valgusallikas, lamp. Valgustusega loodava atmosfääri iseloom sõltub valguse hulgast, suunast, kujust ja valgustatud ala suurusest. Reeglina tasuks ühes aias kasutada vaid ühte värvi valgusega lampe. Koduaia valgustamisel eelistab Palonen soojemat tonaalsust, kuni 4000 K lampe.

Lamp peab olema pika tööeaga, lihtsalt hangitav, hea värviesitusega ja energiasäästlik. Ainult energia kokkuhoiust ei saa lähtuda, vaid tulemus peab olema toimiv tervik.

Oluline on ka valgustuse juhtimine. Hämaralüliti ja viitlüliti kasutamine aitab raha kokku hoida. Aed on huvitavam, kui kõik valgustid ei ole korraga sisse lülitatud.

Liikumisandurite kasutamisse suhtub Palonen kahte pidi. Liikumisandur on muidu kasulik, ent kaotab suurema mõtte, kui näiteks kassid ja koerad seda pidevalt sisse-välja plõksivad. Uuemate liikumisandurite tundlikkust saab reguleerida.

Aiavalgustid on valgel ajal näha ja seetõttu peavad oma ümbrusega sobima. Nii nagu modernsed valgustid ei sobi traditsioonilise taluga, ei sobi vanade gaasilampide koopiad tänapäevase majaga. Valik tuleks välja selgitada laiemalt kui selle järgi, mis on saadaval lähikauplustes, võiks kaasata näiteks internetis pakutava.

Üldvalgustiteks sobivad väikesed postvalgustid. Nendega saab valgustatud aiateed ja -rajad ning taimerühmad. Kõrge postvalgusti, vähemalt kolmemeetrine, sobib hästi lastepere mänguala valgustama. Tavalised kauplustes müüdavad postvalgustid on selleks liiga madalad, nende valgus pimestab silmi. Samal põhjusel peavad ka autoteede ääres olema väga kõrged postvalgustid.

Liiga madalad valgustid jäävad talvel lume alla — nagu näiteks pinnasesse süvistatavad val­gustid. Need sobivad väga hästi seintesse ja müüridesse.

Hea oleks, kui enne ostmist saaks näha, kuidas valitud valgustid väliskeskkonnas toimivad. Valgustil peaks olema pimestuskaitse, mis suunab valguse allapoole. Näiteks kerakujulised välisvalgustid on ilusad, aga valgus kiirgab igas suunas ja pimestab silmi.

Kahju, kui sageli on elamust valgustatud vaid number. Tegelikult peaks kindlasti valgustama ka maja (pea)ukse, et tulija leiaks õige sissekäigu. Stiilse valgustuse saab ukse ette luua näiteks valgust ülevalt alla suunates ja uksele peegeldades. Kenasti valgustatud ukseesisega koju on meeldiv tulla ka pererahval endal.

Pikemalt vaata ja loe TM Kodu ja Ehituse veebruari numbrist.