1. Seletamatud vigastused

Siia alla kuuluvad nii põletused kui ka marrastused ja tõsised haavad. Kahtlaseks kisub asi juhul, kui laps ei anna vigastustele konkreetseid seletusi, keerutab ning on hajevil.

2. Muutused käitumises

Väärkohtlemine võib viia muutusteni lapse igapäevases käitumises. Ohvriks langenud lapsed on sageli hirmunud, ärevad, nukrameelsed ja agressiivsed.

3. Teatud käitumismallide naasmine

Ahistatud lapsed võivad hakata tegema asju, mida nad väikesenagi tegid — näiteks hakatakse uuesti pöialt imema, voodit märgama või pimedat ja võõraid paaniliselt kartma. Tõsisemal juhul võivad lausa kõnehäired ning mälukaotus tekkida.

4. Hirm kojumineku ees

Kui ahistaja või lapsele liiga tegev inimene elab koduseinte vahel, siis võib tekkida olukord, kus laps lausa keeldub koju minemast. Kui asi toimub mujal, siis on hirm lapsel just selle koha ees.

5. Söömisharjumuste muutused

Stress, hirm ja ärevus võivad kaasa tuua olukorra, kus laps võib kaotada või juurde võtta suure hulga kaalu. Jälgi, mismoodi su järglane toitub!

6. Magamisharjumuste muutused

Samamoodi võivad sellises olukorras tekkida unehäired. Laps kas näeb õudusunenägusid või ei maga enam üldse. Selle tõttu on ta aga väsinud ja pahur.

7. Muutused koolikäitumises

Siinkohal saavad koostööd teha õpetajad ja lapsevanemad. Kui õpetaja paneb tähele, et laps ei suuda enam tunnis keskenduda ning kuulata, on kartlik ning peidab end teiste eest, siis peaks kindlasti sellest lapsevanematele teada andma!

8. Hoolitsusepuudus

Väärkohtlemise ohvriks sattunud lapsed unustavad sageli enda eest hoolitsemise. Nad näevad välja räsitud ning ka nende hügieen ei ole enam endine.

9. Riskikäitumine

Noored, kes on sattunud sellise hingekriipiva kogemuse ohvriks, hakkavad sageli käituma ohtlikult. Nad võivad sattuda halbadesse kampadesse, mille tõttu ka tehakse esimene samm allakäigutrepil. Mängu võivad tulla alkohol ja narkootikumid.

10. Sobimatu seksuaalkäitumine

Ahistamine ja väärkohtlemine võivad tuua kaasa ka sobimatu käitumise, kus lapsed hakkavad provokatiivselt roppusid sõnu kasutama või oma vanuse kohta liigagi seksuaalselt käituma.

Loomulikult tuleb sellises olukorras rõhuda avatud suhtlusele ning usaldada oma vanemlikke instinkte. Kui sul tekib kahtlus, siis ära karda abi otsida!

Allikas: Safe Horizon