Tegelikult peaksid panema oma panused hoopis lastele, kes rikuvad kõiki reegleid, selgus 40 aastat kestnud uuringust.

1989. aastal hakkasid teadlased jälgima 12-aastaseid õpilasi, kes õppisid tol ajal 6. klassis. Nad uurisid, kui intelligentsed nad on, milline karakter neil on, kuidas nad käituvad ja milline oli nende vanemate sotsiaalmajanduslik staatus.

Siis, kui õpilased olid saanud 40, võeti nendega taas ühendust. Polnud mingiks üllatuseks, et neil, keda õpetajad nimetasid “headeks õpilasteks”, olid aastaid hiljem väga prestiižsed töökohad, aga ometi ei olnud nende palk kõige kõrgem.

Kõige rohkem palka teenisid just “ülemeelikud lapsed”. Need lapsed, kellele meeldis reegleid murda ja kes kippusid täiskasvanutele vastu vaidlema.

Miks see nii on?

Uuringu autorid spekuleerisid, et üheks põhjuseks võib olla see, et nad ei karda ka täiskasvanuna endale kõrgemat palka või ametikõrgendust välja nõuda. Lisaks pakkusid autorid veel, et reeglite murdjad väärtustavad konkurentsi rohkem. Selle asemel, et kõigiga hästi läbi saada, on nad huvitatud pigem isiklike huvide rahuldamisest.

Arvestades, et nad olid juba lapsena mässumeelsed, ei saa eeldada, et nende raha teenimise viisid olid täiskasvanuna eetilised, aga uuringu läbiviijad ei leidnud selle kohta igal juhul mitte mingeid tõendeid.

Ka teised uuringud nõusutuvad leituga

Teised sarnased uuringud toetavad tulemust, et mässumeelsetel lastel võib elus paremini minna. 2012. aastal läbi viidud uuringust selgus näiteks, et leplikumad inimesed teenisid väiksemat palka. Veel üks uuring tõestas, et priimustest saavad tulevikus väiksema tõenäosusega miljonärid. Nad võivad ka ülikoolis häid tulemusi saavutada ja head töökohad saada, aga kindlasti ei ole nad oma lennu kõige rikkamad inimesed.

Raamatu "Barking Up the Wrong Tree" autor Eric Barker on öelnud: "Koolid premeerivad inimesi, kes järgivad reegleid, mitte inimesi, kes maailma raputavad."

Lapsed, kes on valmis reegleid rikkuma, saavad tulevikus suurema tõenäosusega ettevõtjateks, innovaatoriteks ja miljonärideks.

Mida teha, kui su laps on mässumeelne?

Kui ka sinu laps armastab mässata, võid leida lohutust mõttest, et tulevikus võib olla tegu väga eduka täiskasvanuga. Muidugi tahad sa sel juhul, et tema energia olekski suunatud millessegi positiivsesse, et temast saaks edukas inimene, kes ei muretse pidevalt, kas ta on ikka kõigile meele järgi, mitte kriminaal, kes kipub hoopis seaduseid rikkuma.

Seega, selle asemel, et tema mässumeelsust alla suruda, aita tal hoopis oma iseloomust parimat võtta. Õpeta talle empaatiatunnet, et ta oleks hooliv ja hea inimene ning näita talle, millised võivad olla liigse reeglite rikkumise tagajärjed.

Ära tee teda maha, kui tema tegevusest ei juhtunud tegelikult midagi hullu. Nii kasvatad temast vaimselt tugeva inimese, kes ei karda reegleid rikkuda, kui seda tehes muudab ta maailma paremaks.