Eesti lastearstid, toitumisteadlased ja -nõustajad on viimasel ajal tungivalt juhtinud tähelepanu vigadele, mida vanemad last toites teevad. Seda poolt pole laste kehakaalust rääkides varem eriti puudutatud. Kuid on põhjust, sest enamasti on ülekaal seotud eluviisi, mitte geenidega.

„Harva põhjustab ülekaalulisust pärilik eelsoodumus ja hoopis olulisem märk on pere vale elustiil: süüakse ja juuakse magusaid, rasvarikkaid sööke-jooke ning lastele antakse vähe liikumisvõimalust,” ütleb toitumisteadlane, Tartu ülikooli emeriitdotsent Mai Maser. „Meeldiv ja rahulik on väikelapsega tegelemise-mängimise asemel panna ta televiisori ette multifilme vaatama.”

Maser ütleb, et vanemate üks esimesi vigu on see, et hakatakse kohe andma suuremaid toidukoguseid, kui väikelaps peaks juhtumisi mõnel kuul kaalus vähem juurde võtma. Ja unustatakse, et ka piim on söök ning kohukesed ja magusad kohupiimadesserdid väga kaloririkkad. Näiteks klaas magustatud jogurtit võib sisaldada viis-kuus teelusikatäit suhkrut ja seda on liiga palju. „Väikelaps, rääkimata imikust, ei vaja komme, küpsiseid, šokolaadi, koogikesi ega muid maiustusi,” rõhutab Maser. „Kui me neid ei anna, siis väldime ka koolieas lastel liigset magusaisu.

Kuid kurja juur pole sugugi ainult suhkur:

Väga sageli jääb tähelepanuta seik, et suhkru kõrval on teada-tuntud isutekitajad ka sool ja rasv. Sel põhjusel ei sobi väikelapsele suitsutatud ja soolatud tooted. Kui need hakkavad talle meeldima, tekib kergesti ülesöömine, märgib Maser.

Kui teadlik oled sina lapsevanemana lapsele sobilikust toitumisest?