On ka suuremaid kurioosumeid. Näiteks üks väikene uinus vaid siis, kui tema turvahäll oli töötava pesumasina kohal...

Miks see kõik nii on? Paljud lapsevanemad arvavad, et kui laps sünnib, on talle kaasa antud juba suur hulk oskusi. Ning oskus uinuda on üks nende seast. See on aga täiesti vale seisukoht. Emast ja isast sõltub siin üsna palju. Tuleb õpetada last magama jääma. Kõlab paradoksaalselt, kuid ometi on see nii. Looge eriline atmosfäär ja mõelge välja omad rituaalid, mis annavad lapsele mõista, et kätte on jõudnud uneaeg.
Kõige olulisem reegel: enne magamaminekut peab lapsel olema kõht täis ning pepu kuiv.

Voodi

Lapse magamiskohast rääkides tuleks tähelepanu pöörata eelkõige madratsile. Isegi kui oled voodi sõprade käest saanud, tuleks ikkagi muretseda uus madrats. Asi on selles, et lapsel, erinevalt täiskasvanutest, ei ole veel olemas S-kujulist lülisamba kõverust. See kujuneb välja alles siis, kui laps tõuseb kindlalt jalgadele ja hakkab käima. Seetõttu läheb vaja mõõdukalt kõva ja tasast madratsit.
Millist täidist tuleks eelistada? Valida tuleks looduslikke materjale. Need on ökoloogilised ja tekitavad harvemini allergiat. Looduslike täidistena sobivad mererohi, hobujõhv ning tatratäidis. Kookoskiud on aga üpris kõva ning mõningatele lastele ei meeldi sellisel madratsil magada. Tähelepanu tuleb pöörata ka madratsikotile. See peab olema lihtsalt eemaldatav, kuna seda tuleb ju üsna sageli pesta.

Vannitamine

Enamasti mõjub vannitamine lastele lõdvestavalt. Pärast seda tuleb neil hea uni. Tõsi, leidub jonnipunne, kes tunnevad ennast pärast vanni hoopiski reipalt. Kuid neid pole õnneks eriti palju.
Mida aga teha siis, kui laps ei kannata kuigi hästi ilmamuutusi - ta ei taha magada ning on ülierutunud? Siin võiksid appi tulla ravimtaimed. Valmista rahustav segu ning vala see siis lapse vannivette. Samas ei tasu sellega üle pingutada, piisab 1-2 taimevannist nädalas.

  • Ravimtaimi on kõige targem osta apteegist. Apteeker oskab kindlasti kõige paremat nõu anda.
  • Tavapärase lapsevanni jaoks läheb tarvis umbes 1 supilusikatäis segu. Kalla segule klaasitäis keeva vett, lase tõmmata, kattes nõu kaanega. Seejärel kurna ja kalla vanni. Kui sinu väikene on juba lapsevannist suurde üle kolinud, peab ka tõmmist olema vastavalt rohkem.

Kas kiigutada või mitte?

Sellel teemal käivad tulised vaidlused arstide ja lapsevanemate vahel. Kuid lõplikku vastust pole senini leitud.
Ei saa eitada, et ajalooliselt on enamus rahvaid oma lapsukesi hällis magama kiigutanud. Täna on aga mõned arstid seisukohal, et kui noored vanemad kiigutavad oma last üliinnukalt, üritades teda magama sundida, siis on see lapse tervisele kahjulik.
Nagu tavaliselt on tõde seal kusagil vahepeal.
Kui aga võtad oma rahutu lapsukese, surud ta õrnalt oma rinnale ning laulad talle vaikselt hällilaulu... Mis sellest siis halba on?
Väikene tunneb ema lõhna, soojust, tema helli käsi... See on hetkel tema maailma piir. Ning maailm peab ju ometi olema kindel, harjumuspärane ja meeldiv.
Lapse unele on oluline ka see, milline on sinu enda meeleolu. Kui oled ise rahulik, siis on rahulik ka sinu laps.
Häälesta ennast siis sellele lainele ja head ööd teile mõlemale.