Sotsiaaltöötaja ja psühhoterapeut Amy Morin tõmbab siinkohal paralleele loomadega, keda kasvatatakse puuris. Kuna nad on üles kasvatatud pideva järelvalve all, ei saa neid lasta enam metsikusse loodusesse, sest neil puuduvad vajalikud oskused ise ellu jäämiseks. Oma lapsi sarnasel viisil kasvatavaid lapsevanemaid nimetatakse ka n-ö helikopter-vanemateks, vahendab portaal MyDomaine.

Mida nad siis teisiti teevad?

Helikopter-vanemad kipuvad oma lapse võitlusi nende eest võitlema, lapsi liigselt läbikukkumiste eest kaitsma ja oma väärtusi ka lastele peale suruma. Ka Morin loetleb mitmeid viise, kuidas lapsevanemad kipuvad tänapäeval aina enam oma laste eludesse sekkuma saates nende eest välja CV’sid ja helistades võimalikesse töökohtadesse, et lapse palka kõrgemaks tõstetaks. “Kui sa arvad, et su laps pole võimeline ise tööd saama või mõtled, et ta ei suuda ise seal oma probleeme lahendada, on see suur murekoht,” väidab ka Morin.

“Ma ei taha muidugi öelda, et nad ei vaja sinu abi,” lisab ta. Selle asemel, et oma laste tööd nende eest ära teha, soovitab Morin hoopis neid piisavalt juhendada ja jagada oma tarkusi. “Kui oled oma last alati päästnud ja neid vastutuse võtmise eest hoidnud, pole neil piisavalt kogemusi ega ka enesekindlust päris maailmas hakkama saamiseks. Sinu lapse tulevane ülemus — või ka elukaaslane — ei ole kindlasti huvitatud kellestki, kes toetub jätkuvalt oma vanematele nii finantsiliselt, füüsiliselt kui ka emotsionaalselt.”

Mida teha?

Seega, milline valem siis on tugevate ja enesekindlate laste edukateks ja iseseisvateks täiskasvanuteks kasvatamiseks? Lase oma lastel kogeda läbikukkumist, anna neile ruumi ise väljakutsetele vastu astumiseks ja ka võimalike tagajärgedega tegelemiseks. Ära püüa neid pidevalt kaitsta, sest just raskuste ületamine aitab neil tulevikuks piisavalt palju kogemusi koguda.