On tähtis meeles hoida, et lapsed pole sündides mustad. See, millisena nad sünnivad, ongi nende loomulik olek loomulikus keskkonnas ja seda ei tohiks neilt kohe ära võtta.

Beebide nahal on sündides valge kooruv vahataoline kiht. Seda ei tohiks võimalikult kaua maha pesta, sest see kaitseb vastsündinud last. Selle aine, mis beebi nahka katab, nimetus on vernix caseosa ja kasu toob see vastsündinule mitmel moel. See kaitseb beebi õrna nahka ja tugevdab tema immuunsüsteemi. Vernix caseosa on kaitsemüür, mis hoiab eemal ka baktereid. Haiguste hulka, millest vernix caseosa võib beebi päästa, kuuluvad näiteks meningiit ja kopsupõletik.

Lapse pärast sündi vannitamine on halb ka veel selles mõttes, et selleks peab ju lapse emast eemale viima. Aga kõige tähtsam asi vastsündinu jaoks üldse on kokkupuude ema nahaga, see hoiab beebi kehatemperatuuri kontrolli all ja loob selle paljuräägitud vaimse ema-lapse kontakti terveks eluks.

Maailma Terviseorganisatsioon soovitab mitte pesta beebit üks ööpäev pärast sündimist. Paljud emad ootavad pesemisega veelgi kauem. See on intuitsiooni küsimus — tuleb usaldada oma emainstinkti, siis tead, mis on kõige parem just sinu lapsele.

Allikas: Woman’s Day