Need on seitse tavapärasemat ütlust, mida tasuks nüüd ja edaspidi vältida:

1. “Sa oled liiga tundlik.”

Poistele korrutatakse pidevalt, et oma emotsioonide väljendamine tähendab nõrkust ja neile võib jääda lõpuks mulje, et neil polegi õigust tunnetele, rääkimata siis neid kõva häälega välja öelda. Isegi naised kipuvad oma poegadele ütlema asju nagu “Ole mees!” ja seetõttu ei pruugi nad kunagi teada saada, mida nende laps tegelikult tunneb. Kui emotsioonidega ei tegeleta, võivad need ühel hetkel kõigele vaatamata välja pääseda, aga seda näiteks läbi vägivalla, alkoholi või narkootikumide kuritarvitamise või hoopis vaimse tervise häiretena.

2. “Mehed ei nuta.”

Sarnaselt eelnevale, öeldakse poistele sageli, et nemad ei tohiks nutta ega oma nõrkusi välja näidata. See jätab poistele mulje, et n-ö “pehmed” emotsioonid ongi mõeldud ainult tüdrukutele ja neile on lubatud ainult kindlad tunded nagu viha ja vägivald.

3. “Need asjad on tüdrukutele.”

Tänapäeval on täiesti okei, et tüdrukud riietuvad nagu poisid, lõikavad oma juuksed lühikeseks ja mängivad poiste mänguasjadega. Küll aga, kui poiss riietub nagu tüdruk, mängib tüdrukute mänguasjadega või kasvatab oma juuksed pikemaks, arvatakse, et temaga on midagi valesti.

4. “Miks sa pole rohkem nagu…?”

Miski ei mõju lapse enesehinnangule hullemini, kui tema võrdlemine teise lapsega, eriti õe või vennaga. Ta võib edaspidi proovida kogu aeg seda teist last jäljendada või mis veelgi hullem, proovib olla ideaalne, et teile meele järgi olla. Selle tagajärjeks võib olla aga väsimus, depressioon ja pidev läbikukkumistunne.

5. “Sa mängid nagu tüdruk.”

See fraas saadab su pojale sõnumi nagu tüdrukud oleksid kuidagi halvemad kui poisid ja neil on seetõttu õigus ka edaspidises elus naisi alavääristada. See on aga segadusttekitav, sest poistel kipuvad olema üldiselt positiivsed naissoost eeskujud nagu ema, vanaemad, õed või tädid. Sellele vaatamata jätab see fraas neile mulje nagu need inimesed oleksid kuidagi halvemad, kui meessoost lähedased.

6. “Sa pead võitma!”

Sa võid küll arvata, et motiveerid teda ja temast saab tulevikus edukas mees, aga reaalsuses hakkab ta edaspidi ainult n-ö auhinna nimel võitlema ega naudi kunagi kogemust, mis sellega kaasas käib. Ta keskendub edaspidi ainult mängu võitmisele ega naudigi lihtsalt mängimist. Selline suhtumine võetakse endaga ka täiskasvanuellu kaasa ja paraku jäädakse ilma paljudest rõõmsatest mälestustest.

7. “Poisid jäävad poissideks.”

Seda väljendit kasutatakse sageli selleks, et mõnda meeste nõmedat tegu välja vabandada. Seda öeldes õpetad oma pojale, et ta ei olegi ise oma tegude eest vastutav ja ta ei saa nende eest ka kunagi karistada. Väldi seda igal juhul!

Allikas: Fatherly