Kas on normaalne, et olen kogu raseduse jooksul võtnud juurde vaid 1,2 kg? Hetkel 29. nädal käimas. On tulnud küll paar kilo juurde ja siis jälle kaal langeb.

Tavaliselt tõuseb 29.rasedusnädalaks kehakaal rohkem, kuid lapse ja ema tervist ei ole võimalik hinnata vaid kehakaalu järgi. Kaaluiive raseduse ajal on väga individuaalne. Oluline on see, et laps kasvaks ja ema ennast raseduse ajal hästi tunneks. Teie arst või ämmaemand on kindlasti hinnanud visiitide käigus (kõhu mõõtmisega) seda, et laps ilusti kasvaks.

Kui suurt ohtu kujutab endast rasedusele lendamine? Juhul kui lendamine on aastaid olnud iganädalane tegevus ning naine tunneb end selles situatsioonis üldiselt mugavalt (puudub lennuhirm ja muu vähese reisimusega kaasnev stress)?

Kui rasedus on kulgenud normaalselt, siis ei ole lennureis ohtlik. Oluline on lennureisi ajal võimalikult palju vett tarbida ja võimaluse korral liikuda ning jalgu sirutada. Soovitatav on uurida  lennufirma tingimusi raseduse ajal lendamiseks. Kindlasti peaks enne lennureisi konsulteerima oma arsti või ämmaemandaga, kes hindab Teie tervislikku seisundit. Vajadusel saab ta soovitada ravimeid, mis ennetavad võimalike trombide teket ja väljastab Teile tõendi lennukile pääsemiseks. Välismaale minneks võiks olla ka kehtiv reisikindlustus.

Mida peaks eriliselt silmas pidama diabeetikust rase (nii enne rasestumist kui ka raseduse ajal)? Kas enamus diabeetikuid sünnitavad keisrilõikega? Kui suur on võimalus, et ka lapsel on diabeet?

Diabeedi puhul on oluline hoida kontrolli all veresuhkru taset ja pidada toitumispäevikut. Enne raseduse planeerimist on soovituslik konsulteerida endokrinoloogiga. Raseduse jooksul kontrollitakse tavapärasest tihedamini veresuhku taset. Diabeeti põdevad naised ei sünnita alati keisrilõike teel. Kuid tihti kutsutakse sünnitus veidi enne tähtaega esile. Diabeedi pärilikkus sõltub sellest, kas tegu on I või II tüübi diabeediga.

Kuidas oleks võimalik alaseljavalusid leevendada või üldse ennetada?

Alaseljavalusid aitab ennetada seljalihaste tugevdamine. Kui alaselg juba valutab, siis võib abi saada massažist, rasedate võimlemisest, ujumisest ja bandaaži kandmisest.

Mul jookseb 26 rasedusnädal ning terve raseduse vältel olen võtnud Elevit vitamiine. Kas neid vitamiini võib terve raseduse aeg võtta või peaks vahepeal pausi pidama?
Elan sünnitusmajast 25 kilomeetri kaugusel. Sõit sünnitusmajja olenevalt kellaajast ja liiklustihedusest võtab aega 30-60 minutit. Millal oleks õige aeg sünnituse alates sõitma hakata haigla poole?

Raseduse ajal ei ole vitamiinidel võtmisel vaja pausi sisse teha, neid võiks võtta kogu raseduse aja.

Sünnitus võib alata kahel moel. Esimesel juhul võib sünnitus hakata tuhudega, mis muutuvad aja jooksul regulaarseks ja tihedamaks. Kõige optimaalsem aeg oleks haiglasse minna kui tuhud on iga viie minuti tagant. Sünnitus võib alguse saada ka lootevete puhkemisega. Kui looteveed on selged, lapse liigutused aktiivsed, rasedus kulgenud normaalselt ja ema enesetunne hea, siis võib ~6 tundi oodata kodus tuhude algust. Kindlasti on ka võimalus eelnevalt sünnitusmajja ette helistada ja veel nõu küsida.

Me abiellume 1.08.2013 ning rasedust on selleks hetkeks 10+1 nädalat. Mure seisneb selles, et mul on alates kolmandast nädalast kogu aeg väga kõvasti iiveldanud. Olen paaril korral ka oksendanud. Hommikust kuni kella 16-ni olen põhimõtteliselt kasutu: ei suuda mitte midagi peale lamamise teha. Nõrkushood ja minestamine kipuvad peale isegi istudes. Mida teha? Tarbin palju vedelikku, näksin ja söön tervislikult. Mida teha, et pulmatseremoonia ajal ei peaks oksendama tormama või lausa altari ees ära ei minestaks?

Tavaliselt möödub suurem iiveldustunne ja nõrkus peale 12 rasedusnädalat. Toituda mitmekesiselt ja süüa tihedamini väikeste kogustega. Soovitav on alustada söömisega kohe hommikul, võimalusel juba enne voodist tõusmist. Kohe kui tunnete, et kõht läheb tühjaks, võiks midagi süüa, siis ei teki iiveldustunnet nii kergesti. Soovitaksin Teil ka ennast korralikult välja puhata, palju magada ja võimalikult palju õues viibida.

Tere! Minul selline lugu. Olen hetkel teist korda rase, esmase rasedusega laabus kõik väga kenasti.
Praegu aga diagnoositi mul kolmandal raseduskuul rauavaegusaneemia ja kuu aega hiljem selgus ultrahelis, et platsenta on osaliselt kinnitunud emakakaela külge ja asetseb eesseinal. Arst vabastas mu liigse jututa töökohustustest ja ütles, et pean palju puhkama, aga juurde ta lisana ei rääkinud, mis see kõik peaks tähendama või miks nii on. Juurde rääkis vaid nii palju, et tuleb tihedamini teha ultrahelisid, kuid seda ei ole nüüd rohkem tehtud, viimasest ultrahelist on möödas kolm kuud. Praeguseks nüüd siis rasedust 29+1 nädalat.

Mind huvitab, et kas peaksin ehk igaks juhuks pöörduma kuskile mujale teise arvamuse saamiseks või mida see kõik minu jaoks tähendama peaks? Aitäh!

Tere! Rauavaegusaneemia on raseduse ajal suhteliselt sage haigus, mida ravitakse rauapreparaatidega. Kui see on diagnoositud, siis kontrollitakse hemoglobiinitaset tihedamini kui tavaliselt.

Platsenta eesasetsuseks nimetatakse olukorda, kus platsenta on kinnitunud osaliselt või täielikult emakakaela suudme ette. Sellisel juhul võib raseduse ajal esineda verejookse ja loomulikul viisil sünnitamine on vastunäidustatud. Usun, et Teid pandigi töövõimetuslehele selleks, et füüsilist koormust vähendada ja verejooksu ennetada.

Kuid tihti “kasvab” platsenta koos raseduse kasvamisega ülespoole ja ei jää emakakaela suudmele ette. Sellisel juhul ei kaasne sellega ka raseduse lõpus ega sünnituse ajal probleeme. Seetõttu ilmselt räägitigi Teile, et peab ultraheliuuringut kordama, sest see on ainus viis teada saada, kui kõrgel platsenta asub. Ma soovitaks Teil nõu pidada oma arstiga. Arvan, et ultraheliuuring on vajalik selleks, et saaks edasisi plaane teha ja Teie sünnituseks ette valmistuda.

Ilusat raseduse kulgu!

Parimate soovidega,

ämmaemand Maarja-Liis Kotkas

Erahaigla Fertilitas.