Ja ikkagi ei jõua kõigega enne sünnitust valmis.
Ära põe, tähtsamate asjade jaoks on aega piisavalt.

Tervis on esmatähtis

Hetkel on kõige tähtsam hoolitsus iseenda ja oma lapse tervise eest. Igal juhul tuleb sul arsti juurde minna, et olla varakult ette valmistatud võimalikeks komplikatsioonideks. Arvata võib, et raseduse algusaegadel tabavad sind sellised ebameeldivad asjad nagu toksikoos, maitse muutused jms. Kogenud arst oskab siin nõu anda. Kui oled end arsti juures arvele võtnud ning vajalikud uuringud läbinud, tuleb sul edaspidi tema juures regulaarselt käia — selleks jätkub aega küll.

Mõtted sünnitusest

Võiksid hakata mõtlema ka rasedatele korraldatavatest kursustest. Kõik sõltub sinu enesetundest. Kui tunned end kindlalt ja rahulikult, võid kursustega veidi viivitada. Külastada võib neid sel juhul seoses tähtaja lähenemisega.
Kas tunned ärevust või õnnelikku erutust, mida tahaksid jagada kellegagi, või soovid suhelda teiste tulevaste emadega? Siis võid juba raseduse alguses vastavad kursused üles otsida. Lisaks teadmistele annavad need sulle psühholoogilist tuge ja võimalust suhelda.

Kodune teema

Paljud tulevased emad hakkavad otsekohe globaalselt mõtlema. Ning seda korteri remondist või lausa uue mööbli ostust kuni pipettide muretsemiseni välja. Samas võiks asjadele rahulikuma pilguga vaadata. Kas sul on ikka tõesti kohe praegu remonti vaja? Kahjulik tolm, mürgised ained, jooksmine mööda kauplusi, närveerimine…
Kui sa oled kasvõi kordki remonti teinud, siis tead, et vaid niiske koristus 2-3 kuu jooksul vabastab täielikult remondi tekitatud tolmust. Lõhna võib aga tunda veelgi kauem.

Vastsündinu ei vaja sugugi superkodu. Esimestel kuudel on väikene kas voodis või sinu süles. Vabamalt roomama ei pääse ta enne 4-5 kuud. Ja ka siis on võimalik tema tegutsemisruumi piirata.
Selline suur koormus ja remondi ebameeldivad küljed pole võrreldavad selle kasulikkusega.
Lisaks kujuta ette, kui laps joonistab mõne aja pärast rõõmsalt täis sinu uue tapeedi ja kraabib mänguasjadega parketti. Tegelikult on täiesti võimalik remonti edasi lükata ning alustada sellega siis, kui laps on juba veidi kasvanud. Nii saad sa temaga näiteks suvel remondi ajaks linnast minema sõita.

Aga töö?

Iga naise saatus on unikaalne. Seetõttu on üldised soovitused, nagu „tule töölt ära“ või „tööta kuni sünnituseni välja“ täiesti mõttetud.

Kui tööl on rahulik ja kõik laabub kergesti, siis jätka.
Oled väsinud ja närviline, ei suuda kuidagi välja magada — alusta puhkamist varakult. Võid ju liita oma korralise puhkuse dekreetpuhkusega.
Võimalusel saad töötada poole kohaga või võtta kokkuleppel juhtkonnaga töö koju kaasa.
Sul tuleb vaid teada oma õigusi. Samas ei tohi unustada, et sul on vastutus eelkõige oma lapse, mitte ülemuse ees.
Orienteeru vastavalt oma enesetundele ja arsti soovitustele.

Allikas: Moi Rebjonok 8’2010