Lastega juhtunud liiklusõnnetuste statistika on karm: paljud vigastused oleksid olemata, kui laps oleks nõuetekohase turvavarustusega olnud autosse kinnitatud. Turvavööga kinnitamata laps võib viga saada ka tavalisel sõidul — piisab, kui auto võtab järsemalt kurvi või sooritab ootamatu põikemanöövri.

Sõidu ajal lapse süles hoidmine, lihtsalt istmel turvavööga kinnitamine või vales suuruses turvatooli kasutamine ei ole turvaline. Juba väga väikeste kiiruste juures võivad juhtuda suured õnnetused. Äkkpidurdusel või kokkupõrkel saab korralikult kinnitamata sõitja vigastada kas salongis end millegi vastu ära lüües või halvemal juhul autost välja paiskudes.

- Laupkokkupõrkel 50 km/h lendab korralikult kinnitamata laps vastu seljatuge või esiklaasi samasuguse jõuga nagu maja viiendalt korruselt pea ees vastu maad lennates.

- Täiskasvanu süles sõidu ajal istuv, turvavööga kinnitamata laps muljutakse kokkupõrke ajal täiskasvanud sõitja ja auto sisustuse vahele. Vigastused võivad olla surmavad.

- Täiskasvanu ja laps on kinnitatud ühe turvavööga ning pidurdusel või kokkupõrkel ei suuda suur inimene rakenduvate jõudude tõttu last kinni hoida: laps lendab esiaknast välja. Juba 24 km/h kiirusel ei suuda täiskasvanu kokkupõrkel kinni hoida 8 kilogrammist last.

Sobiv varustus

Turvavarustuse valikul tuleb silmas pidada, et lisaks vanusele on olulised ka lapse kaal ja pikkus. Mõni väikesekasvuline ja kõhn laps, kes vanuse poolest sobiks justkui juba suuremasse turvaistmesse, ei pruugi füüsiliselt selleks veel valmis olla.

Lisaks õige turvavarustuse valimisele tuleb tähelepanu pöörata ka lapse istekohale ja sõidusuunale, samuti istumisasendile autos. Parim paik, kus istuda, on lapse jaoks auto tagareas. Kuni kolmeaastase lapse jaoks on kõige turvalisem seljaga sõidusuunas istumine. Iga kord enne sõitma hakkamist on vajalik üle kontrollida, et turvatool oleks autosse korralikult kinnitatud.

Soovitus, asetada väikelaps autosse turvavarustusega selg sõidusuunas, põhineb sellel, et lapse pea ja kael saavad kokkupõrkel või äkkpidurdusel alati kõige suurema koormuse. Väikese inimese tilluke keha, mis on “luust lahti” ehk pidevas kasvamises, ei suuda mõjuvate jõududega toime tulla ning saab väga väikestel kiirustel suuri vigastusi.

- Kokkupõrkejõud on alati suurem siis, kui auto esiotsaga vastu takistust põrkab, väiksemad jõud rakenduvad tagant otsasõidul. Seega vajab laps suuremat kaitset laupkokkupõrke korral.

- Lapse seisukohalt on kõige turvalisem sõita selg sõidusuunas kuni ta mahub grupp 1 turvaistmesse — see on umbes 3-4-eluaastani. Lapsele jalad võivad sealjuures olla veidi põlvest painutatud, see turvalisust ei mõjuta. Seega ei ole mõtet liiga vara vahetada selg sõidusuunas istet suurema vastu.

- Kui autos on esimesed turvapadjad, ei tohi esiistmel istuda alla 140-sentimeetri pikkune laps. Turvapadjad on paigutatud võttes arvesse täiskasvanud esiistmel sõitjaid. Avanedes tabab turvapadi väikese inimese vale kehaosa ja see võib olla eluohtlik. Õnnetuste statistika näitab, et kõige rohkem kannatavad sellistel puhkudel lapse kael ja selgroog.

- Enne kui paigutad väikelapse turvaistmega auto esiistmele (selg sõidusuunas), loe läbi oma auto käsiraamatust vastav peatükk, sealhulgas see, kuidas lülitada välja kaassõitja turvapadi. Kui laps on paigutatud tagaistmele, veendu selles, et ta oleks kinnitatud sinna vastavalt tootja antud juhistele. Kindluse mõttes uuri ka teenindusest, kuidas toimivad turvapadjad õnnetuse korral ning palu endale näidata kõige õigem turvatooli paigutamise asend.

- Asetades last turvaistmesse, võta tal seljast paksud sügistalvised riided: jope, kombinesoon, traksidega talvepüksid. Laps peab istmes olema riietatud nagu siseruumides. Turvavöö peab olema võimalikult lapse keha lähedalt kinnitatud. Seetõttu on kerge riietuse nõue igati asjakohane.

Turvaiste osta poest

Kahjuks ei ole välja mõeldud ühtegi testi, mis ütleks, et kasutatud turvatool on ohutu, ei ole osalenud õnnetustes ega saanud muul moel kahjustada. Kui tegu ei ole sinu enda lapselt-lapsele kasutatava turvatooliga, mille ajaloos saad olla kindel või toolis, mille korrasolekus sa oled muul moel veendunud, osta turvatool alati volitatud esindusest või edasimüüjalt.

- Enne turvatooli ostmist tee kodutööd ja uuri, millised on olnud testitulemused. Kas tootja on kutsunud toole müügilt tagasi, kas spetsialistid on andnud toolile hea hinnangu? Näiteks võid uurida Rootsis tehtud laste turvatoolide plus-teste, kus aluseks on võetud karmimad kriteeriumid, kui seda nõuab näiteks Euroopa Liidu seadusandlus.

- Usalda autoesindust või edasimüüjat ja küsi neilt soovitusi sobiva turvavarustuse kohta. Kontrolli turvavarustust valides kindlasti üle, kas see sinu autosse sobib; ning kui peres on rohkem kui üks auto, siis kas on olemas varustus, mida saab nõuetekohaselt kasutada mõlemas sõidukis?

- Kui sa pole päris kindel, kas iste sobib autosse, küsi oma autoteenindusest või võta iste kaasa ja proovi seda sõidukisse — isegi kui oled ostnud vale tooli, on sul õigus see 14 päeva jooksul õige vastu ümber vahetada.