Mina mõtlesin kohe üsna raseduse alguses, et mulle tunduvad riidest mähkmed sümpaatsemad. Ei ütleks, et olen paandunud loodusesõber ja ökoinimeset olen ka kaugel, aga mõtlesin asja pigem selle külje pealt, et kui laps kasutab mähkmeid vähemalt aasta, siis tundub mulle see mähkmekogus küll üsna hirmus. Nii selle külje pealt, kui palju see looduses lagunematu toode kuskile prügimäele kuhjub, kui ka selle külje pealt, palju see meile maksma läheb.

Kodumaine kraam

Just seetõttu hakkasingi ma uurima riidest mähkmete maailma. Võimalusi nende soetamiseks on palju: saad tellida neid internetist, meisterdada ise mähkmed valmis ja valikus on ka täitsa kodumaist kraami, nagu näiteks Hipsik. Just viimasel minu pilk pidama jäigi. Miks peaksin ma tellima mingisugust Hiina toodangut, mille kvaliteedis ei saa ma kindel olla enne, kui need umbes kolme nädalaga kohale jõuavad. Ainuke pluss väljamaa toodangul Hipsikute ees on minu meelest see, et neid saab valida igasuguste toredate piltide ja värvikombinatsioonidega.

Hipsik pakub algajale emale oma kodulehel väga põhjalikku ülevaadet toodetest, mida peaks enne lapse sündi koju varuma, et kasvõi esimene kuu üle elada. Minu üllatuseks ei olnudki neid asju kuigi palju. Loogiline järeldus on see, et kuna väikelapsega lagastad sa paratamatult ära rohkem riideid kui muidu, siis pead sa nagunii tihedamini pesu pesema. Just sama pesu hulka viskad sa ka riidest mähkmed.

Kakased riided?

“Viskadki kakaga kaetud mähkmed enda riietega ühte masinasse?” küsis minu käest sõbranna õudusest õlgu väristades. Päris nii need asjad ka ei käi, olen ma siiski aru saanud. Kuna riidemähkme sisse käib ka mähmesisu, siis enamasti saab mustaks vaid see. Tuleb riidetükike enne pesumasinasse viskamist vaid kraani all ära loputada ja asi ants. Kui juhtub olema “suuremat sorti” õnnetus, andis riidemähkmeid kasutav sõbranna mulle sellise idee. Nimelt tema suskab mähkme otsapidi WC potti ja laseb vett peale. Nõnda saab ta suuremast jamast lahti ja saab mähkme rahumeeli pesumasinasse visata.

Minu meelest ei tundu see väga oluliselt aega nõudev tegevus, aga ometi leiavad paljud ka seda, et vastsündinud lapse kõrvalt ei ole ju mitte kellelgi ometi aega sellise lollusega tegeleda, kui võiks võtta lihtsalt ühekordse mähkme, loputada laps ära ja panna talle uus mähe. Ajakulu sellele on umbes 2 minutit. Minu mähkmeloputus lisaks sellele umbes minuti juurde. Mis ma ikka selle minutiga võidaks?

Me ei ela nõukaajal!

On naeruväärne võrrelda seda nõukaajal elamisega, sest nõukaajal pidid inimesi asju keetma. Tänapäeval on mugavad pesumasinad, mis teevad ju kogu töö meie eest nagunii ära. Miks tekitada asjatut paanikat? Samuti ei maksa mind hirmutada sellega, et mu kodu hakkab haisema nagu laut, sest tegelikult haisevad ju mõlemad mähkmed. Ühed lihtsalt natukene keemiavabamalt. Selle jaoks kavatsen ma neid pesuni hoida näiteks kilekotis või mõnes kaanega anumas, peaks ju asja ära ajama?

Ega ma ju tegelikult tõesti ei tea — ehk ongi skeptikutel õigus ja ma ei viitsi üle ühe korra nende riidest mähkmetega jamada. Seda näeme aga siiski alles siis, kui mul juba laps käes on, eks ole?

Minu igapäevaheietusi saate lugeda aadressilt http://tahanteada.wordpress.com/, kus halan, rõõmustan ja jutustan tunduvalt rohkem. Eks ikka nii on, kuidas elu käib.