1. Häälesta oma organism juba varakult unele. Päeva teisel poolel ei tasu juua kohvi, vaid teed. Õhtusöök peab olema kerge ning söö hiljemalt kolm tundi enne magamaheitmist. Õhtul telerit vaadates väldi liiga põnevaid filme — need võivad su und häirida. Mine parem jalutama.

2. Tund kuni poolteist enne magamaheitmist on õige aeg vanni minna: 10-15 minutit soojas (35-36°), mitte kuumas vees annab hea une. Eelnevalt räägi vanniskäimisest kindlasti ka oma arstiga ja küsi, milliseid vahendeid võiksid vette lisada. Näiteks mõjub männiokkaekstrakt hästi närvisüsteemile; mandliõli (3 tl) rahustab ja pehmendab nahka; sidruni-, rosmariini-, lavendli- ja piparmündiõli (2-3 tilka) mitte üksnes ei lõdvesta, vaid aitavad raseduse esimesel poolel leevendada iiveldust ning peapööritust. Kui selliste õlide aroom tundub liiga terav, siis võib need asendada taimedega. Pane vannivette kuivatatud taimedega (100-150 g) täidetud marlikotike.

3. Kui su jalad muutuvad õhtuti raskeks, siis vala pärast vanni jalgadele vahelduvalt jahedat ja sooja vett. Ülevalamine lõpeta kindlasti jaheda veega. Seejärel kreemita jalgu vereringet parandava kreemiga ning masseeri neid veidi, liikudes pöia juurest põlvede suunas. Kerge lõdvestav massaaž tuleb kasuks ka seljale. See protseduur tuleks oma mehe kätesse usaldada. Siin peab käte liikumine olema suunatud alt üles: pöidadelt keskkohani, õlgade ja kaelani.

4. Pool tundi enne voodisse heitmist joo klaasitäis sooja piima, kuhu on lisatud 1-2 teelusikatäit mett. Kui oled millegipärast ärritunud ning tunned, et uinuda on raske, valmista endale palderjanitõmmis. Igasugused unerohud, isegi need, mida oled tarvitanud enne rasestumist, tuleb lapse ootamise ajal kõrvale jätta.

5. Enne magamaheitmist tuuluta korralikult magamistuba. Püüa magada külje peal, põlvest kõverdatud jalgadega, looteasendis (vaid juhul, kui see on mugav). Ideaalvariant: aseta kõverdatud parema jala alla padi.

6. Voodis lamades tunned, et selg valutab. Püüa olla hetkeks neljakäpukil. On ka teine variant: ole põlvili toolil ning toetu küünarnukkidega lauale. Nii võtad koormuse seljalihastelt ning siseelunditelt, vabastate suured veresooned koos lapsega kasvava emaka surve alt. Kui ebameeldivad tunded ei kao, heida voodisse ning aseta ristluude alla padi.

7. Raseduse ajal on tulevase ema uni häiritud ka mitmesuguste öiste probleemide tõttu. Näiteks kõrvetised, jalgade “suremine” ja krambid. Kõrvetiste puhul maga kõrgetel patjadel poollamades. Ära söö ega joo enne magamaminekut eriti palju. Kui tunned torkeid ja krampe jalgades või kätes, siis liiguta voodis lamades sõrmi ja varbaid. Jalakrampide puhul lükka jalg kiiresti sirgeks ning tõmba varbad enda poole.

Unetus vaevad tulevast ema põhiliselt I ja III trimestril. Esimesel juhul on põhjuseks tulevase ema organismis toimuvad muutused. Näiteks hormoon progesteroon, mida leidub organismis nüüd rohkesti, mitte ainult ei lõdvesta kudesid (esmajärjekorras emakas, kus kasvab laps), vaid sunnib samal ajal naist tundma ennast ka unise ja väsinuna. Kui siia lisada veel üleväsimus organismi koormuse või toksikoosi tõttu, lisaks mure tulevikusündmuste pärast, siis ongi käes kõik eeldused unetuseks.

Suhted unega laabuvad raseduse keskel. Väsimustunne möödub. Ka kõht ei sega veel liigutusi tegemast.
Raseduse lõppfaasis kaob uni aga jälle, sest suur kõht lihtsalt segab. Kõik eelpool toodud on ka siis sulle abiks.

Allikas: Štšastlivõje Roditeli