Ka reformierakondlane Õnne Pillak, Tallinna linnavolikogu liige ja kaksikute ema leidis, et mõningad muudatused oleksid asjakohased. „Beebipakid on vajalikud ja rõõmustavad lapsevanemat, kuid need tuleks üle vaadata selle mõttega, et mida päriselt on lapsevanemal vaja. Olgu pigem vähem, aga kvaliteetsemad asjad. Tallinna beebipakis võiks tulevikus olla beebile vajalikud esmased vahendid, tema arengut toetavad asjad ja ka meriinovillast riideid, mis on pehmed ja hingavad, sobides seetõttu oivaliselt vastsündinule. Paki kokku panemisel võiks selles enam kasutada Eesti ettevõtjate toodangut. Kui ma mõtlen tagasi esimesele päevale haiglas tuttuue emana, siis pigem oleksin oodanud esmatarbeasju, millele ise esimest korda vanemaks saades ei tule. Mõned lihtsad näited — korralik närimisrõngas, gaasirohi või lastesõbralikud pesemisvahendid. Samas, mitte kõike ei ole vaja muuta. Äärmisel kasulik on pakis olev magamiskott, aga sellele lisaks võiks olla näiteks kerge tekk. Lastele riideid kinkides võiksid need olla mõeldud vastsündinule nii suuruse kui kasutusmugavuse poolest. Ilus on, kui need asjad on beebidele kohaselt armsad ja lapselikud, mida lapsevanem rõõmuga oma pisikesele selga paneb. Meil on väga palju ettevõtjaid, kes teevad lastele mõeldud armsaid body’sid, pluuse, pükse, mütse jne. Linn võiks rohkem kohalikke ettevõtjaid toetada ja see on üks hea võimalus.“

Mida kingitakse väljaspool pealinna?

Tallinn ei ole siiski Eestis ainus omavalitsus, kes lisaks sünnitunnistusega kaasa antavale kausile ja lusikale sellisel kujul beebipakki kingib. Ka Võru linna sisse kirjutatud vanemate beebid saavad linnalt imiku hoolduspaki, kus mõned body’d, kombekas ja muud vajalikku.

Aastate jooksul on üle-Eestiliselt olnud erinevaid kinkekampaaniaid. Alates 2007. aastast on iga beebi saanud Eesti Lastekirjanduse Keskuse koostatud ja kultuuriministeeriumi rahastatud kinkeraamatu. Temaatilise kingitusena said 2015. ehk muusika-aastal sündinud haiglast kaasa plastmassist linnukujulise vile. Alates 2012. aastast kuni 2014. aasta lõpuni kingiti kõikidele Eesti beebidele AS Wendre poolt tekk ja padi. Seda traditsiooni jätkavad Saare maakonna omavalitsused koostöös Kuressaare Haigla Sihtasutuse ja AS-iga Wendrega ühisprojekti „Saarele sündinud“ läbi ja kingituse saavad kõik Kuressaare haiglas ilmale tulnud beebid. Ka Pärnu linn ja haigla jätkavad projekti “Sündisin Pärnus” kinkides igale Pärnu haiglas sündinud ilmakodanikule Wendre teki ja padja, sõltumata sünnitaja sissekirjutusest.

Enamik omavalitsusi kingib lisaks rahalisele sünnitoetusele ka mõne meene — raamatu, lusika, tassi — näol. Mõned omavalitused on pakkunud ka kinkekaarte või rõivaid. Tartu linn kingib seal sündinud ja sisse kirjutatud beebidele tseremoonia käigus Tartu vapiga hõbelusika. Samuti on vapi- ja/või nimega lusikate kinkimise komme näiteks Viljandis, Valgas, Rakveres, Loksal, Väike-Maarjas, Hiiu vallas, Elva linnas, Vara ja Luunja vallas, Sõmeru vallas, Harku vallas, Kehtna vallas, Tapa vallas, Rõuges, Vooremaal ja paljudes teistes kohtades üle Eesti.

Ühekordseid kampaaniaid on üle Eesti olnud mitmeid. Näiteks 2015. aasta sõbrapäeval said kõik Tartu Ülikooli Kliinikumi naistekliinikus sündinud beebid igaüks kingituseks ühe käsitsitehtud papupaari, mille valmistasid käsitööna Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõudud ja üliõpilased. Sarnaseid ühekordseid üllatusi on olnud piirkonniti ja tähtpäevadest tingituna teisigi, kui näiteks Vabariigi aastapäeval, emadepäeval, sõbrapäeval jne sündinud beebid saavad kingiks sokke, papusid või teisi meeneid. Taolised kingitused rõõmustavad alati lapsevanemaid, sõltumata nende sissetulekust ja enne lapse sündi ostetud asjade hulgast, andes märku, et nende laps on ka omavalitsuse ja riigi jaoks oluline ning tehes vanemate jaoks niigi erilise sündmuse veelgi pidulikumaks.

Vaata galeriist, mida sisaldab Tallinnas kingitav beebipakk.

Hea lapsevanem, meenuta ja jaga meiega, mida kingiti kohaliku omavalitsuse poolt sinu lapsele sünni puhul.