Kui laps on alla kümneaastane, siis on lastehaiglatel seaduse järgi kohustus võimaldada lapsevanematel või hooldajatel jääda haiglaravil oleva lapse juurde haiglasse. Neile tuleb tagada ööbimise, toitlustuse ja pesemise võimalused ning ka arstide abi ja nõuanded. Kui seni said lastehaiglad haigekassalt selle jaoks inimese kohta 23 eurot päevas, siis nüüd tuleb sama teenus tagada 18 euro eest.

Rahastuse vähendamine võib lõpuks hakata mõjutama lastele antava ravi kvaliteeti ja kõik, mis ei ole hinnakirjas, võib jääda tegemata.

Mis nüüd siis toimuma hakkab — kas ongi asi nii hull? Lastehaiglate ja Haigekassa töötajate ütlused on vastukäivad. Loe täpsemalt Eesti Päevalehest!

Lisatud Tallinna Lastehaigla selgitus:

Tegu on eelarvetehnilise muudatusega, millel ei ole mõju lastele osutatavale raviteenusele. Tallinna Lastehaigla aastane lepingumaht oli 2016. aastal 22,7 miljonit eurot. 2017. aastal on eelarve 200 000 euro ehk 0,8 protsendi võrra suurem. Lapse saatja voodipäevade hinnakujunduse mõjul vähenes maht 118 000 eurot (ehk 0,52 protsenti), kuid kõigi teiste tervishoiuteenuste hinnakujunduse mõjul suurenes 200 000 eurot (ehk 0,8 protsenti). Kokkuvõttes, Tallinna Lastehaigla sai tervishoiuteenuse hinnakujunduse mõjul raha juurde.

Haigekassa vaatab igal aastal koos tervishoiuteenuse osutajate esindajatega üle tervishoiuteenuste loetelu ja selle käigus uuendatakse muuhulgas ka voodipäevatasusid. Hooldajate voodipäevatasude kooskõlla viimine tegelike kuludega toimub kokkuleppel Eesti Haiglate Liiduga. Hooldaja voodipäevatasu on teistest voodipäevadest erinev, sest sisaldab peamiselt üld-, mitte ravikulusid. Seni maksis haigekassa hooldaja haiglas viibimise eest hinda, milles sisaldus ka ravi, mida hooldajale tegelikult ei osutatud.

Haiglaravil olevate laste vanemad vajavad nõustamist ja professionaalset tuge sõltumata sellest, kas nad on koos lapsega haiglas või mitte. Selle jaoks planeeritud tervishoiutöötaja tööaeg sisaldub juba lapse voodipäeva hinnas.