Laagrit planeerides uurisin mõtet, kui laseks lastel ka mingeid töid teha. Tänasel päeval on aga laste igasugune töötamine nii keeruliseks tehtud, et otsustasin mõttest loobuda, et mitte ühegi paragrahvi, ega nõudmisega vastuollu minna. Paragrahvidega vastuollu minek on üks lihtsamaid asju, millega tänasel päeval igaüks probleemidega hakkama saab.

Töötamise teemaga seondub raha. Ehk et mille eest lastele raha anda? Minu vanim laps on 8-aastane. Eelmisel aastal kooliteed alustades kerkis raha teema esile rohkem kui seni. Otsustasin talle iganädalast taskuraha andma hakata. Kohe on aga väiksematel lastel küsimus: millal meie taskuraha päev on?

Kuna koju kõik vajalikud asjad on ju ostetud, siis on ühelt poolt raiskamine kõigile neljale lapsele pidevalt veel lisaraha anda. Teisalt on arusaadav, et nad püüavad leida võimalusi, kuidas mõne soovitud asja jaoks raha koguda.

Mul on alati olnud põhimõte, et igapäevaste koduste tööde eest ei maksta. Need on kogu pere hüvanguks ja nendes teeb igaüks seda, mida suudab. Igaüks panustab ühtse terviku toimimise heaks.

Mille eest siis lastele maksta? Varem said lapsed vanematega suvel tööle kaasa minna. Tänasel päeval on paljud tööd sellised, mida kõrvalt teha ei saagi. Meie arenenud itiriik välistab laste kaasatöötamise. Või mina isegi — istun oma töötoas arvuti taga ja kirjutamisel kahjuks ühegi oma lapse abi kasutada ei saa. Küll olen lastele tööd andnud näiteks nii, et lasen raamatusoovijatele saadetavaid raamatuid ümbrikutesse panna või neile aadressi kleepse peale kleepida.

“Emme, hakkame ka müümiseks maasikaid kasvatama,” mõtles mu vanim laps mõned päevad tagasi välja plaani, kuidas tulevikus raha teenida. Nii saingi aru, et laste rahateenimise küsimus tuleb lahendada. Aastate jooksul on meie talust enamus looma- ja taimekasvatusega seotud tegevusi ära kadunud, sest laste kõrvalt oli neid raske teha. Tänaseks aga on olukord vastupidine — tuleb selliseid töid taas juurde tekitada, et lapsed saaksid jõukohast tööd teha.

Mis teha — kõik ei mahu linna jäätise- või ajalehepoisiks. Jõukohane töö võiks aga igale lapsele olemas olla. Esiteks juba seetõttu, et seos raha ja selle teenimise vahel oleks varakult olemas. Teiseks aga sellepärast, et kõik, millega me tegeleme, arendab meis oskusi, mida ka muudes valdkondades kasutada.

Nii arvangi, et laste töötamisest rääkides ei peaks me jääma kinni paragrahvidesse, vaid hoopis mõtlema, et kuidas suudaksime lastele rohkem sobilikke võimalusi luua.