Ärge tehke väljagi, et te pole enam kaugeltki 20, isegi mitte 25 ja ka mitte 30. Varem peeti 26-aastast naist hiliseks sünnitajaks. Tänapäeval on õnneks arstide arvamus (ja ka ühiskondlik arusaamine) muutunud. Näiteks Hispaanias saadakse emaks keskmiselt 31-aastaselt, Inglismaal — 30-aastaselt, sakslannad ja šveitslannad sünnitavad oma esiklapse ligi 40-selt. Ja sünnivad imetoredad lapsukesed!

Ilmselt on tõusuteel ka meie esmasünnitajate vanus. Ja see on üpris loogiline. 30-seks või veidi vanemaks saanud naine on end juba teostanud professionaalses sfääris ning jõudnud korraliku elamisegi muretseda.

Pole vaja karta ka probleeme tervisega. Arstide ütlused, et pärast 35 kulgeb naistel rasedus ja sünnitus hulga raskemini, on ammu ajast ja arust. Jah, pärast 35 alaneb fertiilsus (võime rasestuda). Ometi ei kao see kusagile. Ja kuigi ei õnnestu kohe esimesel katsel rasestuda, siis viiendal korral õnnestub see ikkagi.

Tänapäeval eksisteerib ka terve rida uuringuid, mis võimaldavad juba raseduse ajal kindlaks teha, kas lapsega on kõik korras. Rääkimata veel sellest, et viimaste kümnendite ajal on meditsiin kvalitatiivselt teiseks muutunud ning on olemas hulgaliselt meetodeid toetamaks hiliseid emasid.

Tuleb rõõmustada ka ameerika teadlaste hiljutise avastuse üle. Nende meelest on naise parim iga oma esiklapse sünnitamiseks 34. eluaasta. Just selleks hetkeks saavutatakse optimaalne tasakaal naise tervise ja tema materiaalse heaolu vahel. Teadlased avastasid huvitava fakti: naiste terviseprobleemid hakkavad vähenema alates 22. eluaastast ning 34.eluaastaks on neid kõige vähem! Seega on 34-aastane ema säilinud sama hästi, kui ema, kes sünnitab 20-aastaselt.

On olemas veel üks argument sünnitamise kasuks pärast 30. Spetsialistid on veendunud, et mida hiljem naine oma esiklapse ilmale toob, seda suurem on tõenäosus, et ta elab kõrge vanaduseni. Seletus on lihtne: sünnitades last, saab naine võimsa energialaengu, mis uuendab tema organismi ning võimaldab toime tulla haigustega.

Kuulsused teevad nii…

Tähed töötavad reeglina palehigis kuni 30-ni. Järglasi hakkavad nad aga endale muretsema neljandal kümnendil…

Claudia Schiffer. Kuulus fotomodell oli pikka aega hõivatud vaid oma karjääriga. Pärast 30 hakkas aga temagi lastest mõtlema. Mõned aastad tagasi sünnitas ta poja, seejärel, aasta hiljem, — tütre. Nüüdseks on 35-aastane Claudia täielikult pühendunud laste kasvatamisele, mida, nagu ta väidab, sugugi ei kahetse. Kuhu ta ka ei ilmuks, jutustab ta alati emaksolemise rõõmudest: „Minu lapsed on minu jaoks tähtsamad pressi tähelepanust”. Tõsi küll, see ei tähenda, et modellist on saanud 100-protsendiline koduperenaine — aeg-ajalt võtab ta ikka osa fotosessioonidest.

Madonna. Lauljanna on üks nendest naistest, keda ei häiri termin „hiline sünnitaja”. Madonna oli 38-aastane, kui tal sündis esiklaps, tütar Lourdes. Mõni aasta hiljem nägi ilmavalgust poeg Rocco. Näitlejatar taastus pärast sünnitusi hämmastavalt kiiresti. Tema sõnul aitas teda selles jooga ja … raudne distsipliin. Erinevalt teistest noortest emadest ei jäänud Madonna pidama saiakeste ja kommide peale, vaid treenis end iga päev. Nüüd annab ta mängleva kergusega silmad ette igale 18-aastasele kaunitarile.

Julia Roberts. See kaunitar sai emaks 37-aastaselt, kusjuures tõi ilmale kaksikud — poisi ja tüdruku. Kuuldavasti olid tal enne seda olnud mõned ebaõnnestunud katsed rasestuda. Ometi ei heitnud ta meelt ning uskus edusse. Ja tulemus ületas kõik ta ootused… Pärast laste sündi lubas näitlejanna teha oma karjääris 5-aastase vaheaja. Need aastad otsustas ta end täielikult laste kasvatamisele pühendada. Ometi muutus koduperenaise roll talle üpris kiiresti tüütavaks. Julia ei täitnud oma lubadust ning on taas tagasi filmitööstuses.