Noored emad on ilusad! Mitmed staarid on oma kaunil rasedusajal kinnitanud, et masseerivad enda võrratut beebikõhukest kehavõiga leevendamaks nahasügelust ja ennetamaks venitusarme.

Kõhuvõidmise rituaal on tõestatult kasulik kõikidele tulevastele mammadele. Aga ära rutta kasutama juhuslikke tooteid, sest sa ei pruugi aimatagi, millised ained imbuvad läbi naha sinu kehasse. Rasedana on äärmiselt oluline olla valvas kõige suhtes, mida kehale määrid või sisse võtad.

Ehkki rasedus teeb naise haruldaselt säravaks, võib see põhjustada nahaprobleeme, nagu venitusarmid ja melasma (näonaha pigmentatsioon), vahel ka akne või nahakuivus. Niisiis pööra oma nahahooldusrežiimile ekstra tähelepanu ja vali tooteid erilise hoolega.

PROOVI

* Otsi tooteid märkega SLS-vaba (ei sisalda naatriumlaurüülsulfaati).
* Vali tooted, mis sisaldavad naturaalseid õlisid, nagu oliivi-, jojoobi-, viinamarjaseemne- ja võiseemnikuõli.
* Turvalised eeterlikud õlid pärinevad sandlipuust, teepuust, mandariinist, sidrunist, nerolist ja rohelisest apelsinist.
* Juukseid pese kaks korda nädalas, kasutades kemikaalivaba šampooni.
* Probleemsed kohad nahal varja mineraalmeigi abil.

Kui mõne tulevase ema jaoks näivad ihumured sootuks kaduvat, võivad teised kannatada vistrike ja naha kuivuse all. Su hormonaalsüsteem teeb läbi üleminekuperioodi, põhjustades kaalutõusu ja tujumuutusi. See võib muuta ka nahaseisukorda, mistõttu on mõistlik oma iluhooldus selle järgi ümber korraldada. Nii et pane pisut ilusa ihu põhitarkust kõrva taha ja hakka tõepoolest kauniks nooreks emmeks!

Kuidas tulla toime kuiva, sügeleva naha ja venitusarmidega

Järsk kehakaalutõus võib põhjustada venitusarme, nahakuivust ja -sügelust. Venitusarmid on roosakaslillad triibud, mis ilmuvad kõhule, reitele, puusadele ja rindadele, kui keha paisub, et kohanduda beebi, vedeliku ja lisakaaluga. Armide ennetamine on kergem kui nende ravi, niisiis kasuta raseduse esimesest trimestrist alates oma kehal täidlase konsistentsiga kreeme, mis on rikastatud E-vitamiini ning kookos- ja kakaorasvaga. Head on näiteks Thanni kakaovõi, jojoobiõli, lagritsaekstrakti, shiso ja riisikliiõli sisaldusega kehavõi Shiso Body Butter (100 g 219 kr) või rohke E-vitamiinisisaldusega argaaniaõli firmalt Kaé (515 kr).

Lisaks järgi teada-tuntud nippi juua päevas vähemalt kümme klaasi vett ning väldi kuuma duši all käimist, et nahk kuivaks ei muutuks. Kui määrid end heldekäeliselt niisutuskreemiga, mis sisaldab rahustavaid ürte, nagu saialill, lagritsajuur ja harilik aaloe, aitab see ihusügeluse vastu ning hoiab naha pehme ja niisutatuna.

Kui nahk sellest hoolimata väga kuiv ja sügelev on, proovi kristall-lõunalille sisaldusega Dr Hauschka sarja Med kehapalsamit (435 kr) või Nivea pantenooli ja saialille sisaldavat ihupiima SOS (66 kr). Mõnusalt värskendab Bjobj niisutav aaloekreem Aloe Crema Fluida (190 kr). Venitusarmide ennetamiseks võid probleemsetele kohtadele määrida ka spetsiaalset venitusarmidevastast kreemi, näiteks Guinot’ kreemi Stretch Mark Cream (826 kr), Bjobj kehavõiet Burro Corpo (239 kr) või Decleori trimmivat kehaõli Perfect Sculpt Aromessence Sculpt (825 kr). Kuivuse ja sügeluse kiireks leevenduseks sobib hästi ka kodune segu oliiviõlist ja värskest võist.

Kuiva näonaha puhul kasuta pesemiseks leebet vahtu või puhastusemulsiooni, misjärel turguta nägu aastaajast olenevalt süvaniisutava geeli või kreemiga. Puhastuseks sobivad hästi Clarinsi näo puhastusvaht Gentle Foaming Cleanser for Dry Skin (377 kr) või Akademiklinikeni puhastusemulsioon Extra Care Cleanser Sensitive Skin Formula (699 kr).Toniseerimiseks proovi Pure Altitude’i nägu värskendavat toonikut Bio-Organic (529 kr). Sügavat niisutust pakub Equavie näokreem Luminous Moisture Cream (347 kr).

Koorimine kord nädalas eemaldab näolt surnud rakukihi ja mustuse. Raseduse ajal võib nahk olla tundlikum kui muidu ning kalduda punetusele. Seepärast kasuta õrnatoimelisi koorijaid, nagu Huiles & Baumes’i riisi- ja argaanipuudri abil kooriv Face Soft Scrub (454 kr) või Kaé argaaniõli, vesiroosi ja aaloega koorimisgeel (400 kr).

Kui kasutad vananemisvastaseid kreeme, küsi oma günekoloogilt, kas tohid neid raseduse ajal tarvitada, sest tihti sisaldavad need retinoide — A-vitamiini derivaate, mis aitavad küll kortsukesi kaotada, kuid liigne kogus võib kõhubeebit ohustada. Ohutute, kuid mitte vähem tõhusate kortsukreemidena proovi näiteks Kibio vananemisvastast kreemi Intemporelle Intense Cream (822 kr) või rohevetika-, odraseemne- ja viinamarjaekstraktidega Eisenbergi niisutavat ja trimmivat näokreemi Hydra Lifting (1940 kr).

Kuivale ja kihelevale näonahale tasub teha ka maski. Head valikud on näiteks Algoane rahustav näomask High Tolerance Mask (450 kr) ja Ahava kogu öö toimiv rikkalikult niisutav ravimask Intensive Hydration Mask (499 kr).

Võitlus akne ja rasuse nahaga

Naistel, kel on kalduvus aknele, võib see probleem raseduse ajal hullemakski muutuda. Lahendus peitub lihtsas iluhooldusrutiinis. Ära lämmata oma nahka liiga paljude keerukate toodetega. Vali lõhnavaba puhastusvahend, et hommikul ja õhtul nägu pesta, seejärel värskenda nahka alkoholivaba toonikuga ja kanna nahale rahustav või antiseptiline niisutuskreem.

Proovi Lumene sarja Sensitive Touch puhastusemulsiooni (119 kr), alkoholivaba toonikut (119 kr) ning värvi- ja lõhnaainetevaba niisutusemulsiooni (209 kr). Head on ka antiseptilised, tundlikule, rasusele või aknega nahale mõeldud Ingli Pai kreem (125 kr) ja näovesi (60 kr), Algoane niisutav ja matistav emulsioon Hydra-Matifying Emulsion (485 kr) ning Decleori matistav emulsioon Aroma Pureté Matt Finish Skin Fluid (415 kr).

Üksikute vistrike tohterdamiseks sobib hästi Dr Hauschka antibakteriaalsete teepuu ja manukapuu eeterlike õlide ning kuldrohu- ja saialilletõmmistega peitepulk (225 kr), mis aitab vistrike ka peita.

Tingimata väldi näo- ja kehakoorijaid ning vistrikevastaseid vahendeid, mis sisaldavad salitsüülhapet ja bensüülperoksiidi.

Pigmendilaigud ja laienenud kapillaarid

Raseduse ajal võib näonahale ilmuda spetsiifiline pigmentatsioon (niinimetatud melasma) ja tumedamaid pigmenditäppe. Pärast sünnitust need tavaliselt kaovad või muutuvad oluliselt heledamaks. Enamik nahka pleegitavatest kreemidest peavad sinu tualettlaualt aga kaduma, sest üldjuhul sisaldavad need hüdrokinooni, kemikaali, mis koorib maha naha pealmise kihi, muutes naha optiliselt heledamaks. Usutavalt on hüdrokinoonil tõsised kõrvalmõjud, mistõttu peaksid tulevased emad seda kaljukindlalt vältima.

Kui su mureks on ebaühtlane jume, on ohutuks pigmentatsioonihajutajaks Eisenbergi lagritsajuureekstraktiga näokreem Brightening Emulsion (760 kr), mis sisaldab teisigi rahustavaid ja hooldavaid komponente, nagu leesika-, nõiapuu- ja kurgiekstraktid, makadaamiapähkliõli jm.

Nahamuutuste ära hoidmiseks kasuta raudkindlalt ka päikesekaitset, mille päikesekaitsefaktor oleks kõrgem kui 30. Proovi mineraalseid päikesekaitsetooteid, nagu Lovea Bio vananemisvastane näokreem SPF 50 (245 kr), Clarinsi kaitsekreem UV Plus Day Screen SPF 40 (634 kr) või Jane Iredale’i puudrise koostisega päikesekaitsetoode Powder-Me SPF™ Dry Sunscreen SPF 30 (910kr).

Laienenud kapillaarid ja punakad täpikesed võivad tekkida ka suurenenud verevarustusest. Hea uudis on see, et need kaovad varsti pärast sünnitust. Et neid vältida, söö rohkem C-vitamiini sisaldavaid toite ja lisa tsitruserikkaid kreeme ka oma iluhooldusrežiimi. Proovi näiteks The Body Shopi ehtsa sidruniõliga kehavõiet Sweet Lemon Body Butter (262 kr).

Kui tõesti tunned, et vajad salongihooldust, tuleks protseduuri tellides salongipersonali oma rasedusest kindlasti teavitada.

Mammamassaaž

Eeterlikud õlid on massaažiks ja meeleolu tõstmiseks suurepärased, aga ole nendega siiski ettevaatlik, sest mõni neist on raseda naise tervisele kahjulikud. Osal eeterlikel õlidel on raseduse teatud trimestrite jooksul koguni abortiivne mõju. Isegi nii “turvalisi” õlisid, nagu neroli, sidrun ja teepuuõli, tasub siiski lahjendada, eriti juhul kui soovid nendega oma keha masseerida.

Wiide Päeva Spa & Salong pakub sobilikke hoolitsusi ka neile, kes on esimeses või kolmandas trimestris. Olenevalt sinu vajadustest ja ootustest valib kosmeetik Dr Hauschka õlide seast sobivaima, mis õrnade rütmiliste massaažiliigutustega nahale kantakse. Tulevasele emale on sobilikemad harmoniseeriv roosiõli, lõõgastav soolavendli õli, jäsemete turseid vähendav kase-arnika kehaõli ning rasedusarme ennetav laukapuu kehaõli.

Juuksehooldus

Raseduse ajal ära anna järele kiusatusele muuta täielikult oma soengut või juuksevärvi. Selleks ajaks lase endale teha kergesti hooldatav juukselõikus ja hoidu juukseid värvimast raseduse esimese trimestri jooksul. Juuksevärv sisaldab kemikaale ja beebi on just sel ajal välismõjude suhtes kõige tundlikum.

Siiski ei pea sa leppima üksluise soenguga. Turvalisemad alternatiivid on hooldavad, ammoniaagivabad juuksevärvid, nagu Garnier’ Color & Shine (58 kr) ja Tahe püsivärv Botanic (värvimine salongi 250-450 kr).

Sobivad šampoonid: Lavera Almond Milk Shampoo (129 kr), Cutrini Sensitive Shampoo (159 kr), Rollandi OrganicWay Rebuilding Shampoo (220 kr). Sobivad palsamid: PKZ Spa Mineral Hair Balm (370 kr), Sexy Hair Organics Moisturizing Treatment (450 kr), J.Beverly Hills Platinum Nourish Reconditioner (1020 kr).

Kuna raseduse ajal või selle järel võib hormonaalsest kõikumisest juukseid tavapärasest rohkem välja langeda, tuleb igati kasuks, kui hakkad selle vältimiseks juba varakult nahale spetsiaalset toiteõli masseerima. Hea on näiteks Ingli Pai juuksekasvu soodustav juukseõli (85 kr), mis sisaldab peanaha vereringet stimuleerivaid, juuksejuuri toitvaid, juukseid tugevdavaid ja tihendavaid, elustavaid ning juuksekasvu soodustavaid eeterlikke ja baasõlisid.

VÄLDI

* Ära kasuta kreeme, mis sisaldavad salitsüülhapet, beetahüdroksühappeid, glükoolhapet, retinoide ja bensüülperoksiidi ning perfluoroktaansulfanaati (PFDS).
* Pigmendilaikudega võitlemisel väldi pleegitavaid kreeme, sest need võivad põhjustada su beebile sünnikahjustusi.
* Ära kasuta abrasiivseid nahakoorijaid, sest raseduse ajal on su nahk eriti tundlik.
* Lapseoote üheksa kuu jooksul ära kasuta akneravimeid.