Gaasivalude kohta tehtud uurimustes on platseeboefekt tavaliselt üsna suur, umbes 30%, mis tähendab, et ligikaudu kolmandikul juhtudest tuntakse abi ka selles rühmas, mis saab ainult petteravi (platseebot). Et platseeboefekt gaasivalude puhul nii tugev on, tuleneb kahest asjaolust. Esiteks on gaasivalud vaevus, mis kaob ajaga iseenesest, isegi ilma ravimata. Mäletatavasti on gaasivalud tavaliselt kõige hullemad viiendal-kuuendal nädalal ja peaaegu läbi 12. nädalaks. Kui ravi alustatakse kuuendal elunädalal ja see kestab kolm nädalat, saavad paljud gaasivaludest juba aja möödumise tõttu iseenesest lahti. Teine põhjus on, et lapsevanem ei ole enam nii pinges, kui usub, et laps on saanud toimivat ravimit, ja niimoodi katkeb nõiaring „nuttev laps – murelik kurnatud vanem – nuttev laps”.

Platseeboefektist paremaid tulemusi pole näidanud ka sellised ravivahendid nagu massaaž ja Minifomi tilgad.

Ainuke ohutu ravimeetod, mis teatud uuringutes on osutunud efektiivsemaks kui platseebo, on laktobatsillide tilgad – probiootikumid. Rootsis müüakse neid tootenime „Sempers magdroppar” all. Mitmes väiksemas uuringus, mis polnud küll kõige parema kvaliteediga, vähendasid need tilgad nutmise kestust, võrreldes samasuguste, kuid laktobatsille mitte sisaldavate tilkadega. Ühest suurest juhuvalikuga uuringust (kus loositakse, millise ravimeetodi keegi saab) aga seevastu ei ilmnenud, et laktobatsille saanud rühmas oleks nuttu vähem olnud. Kokkuvõttes ei ole need vähemalt kahjulikud, nii et kui sulle tundub, et tilgad toimivad, siis on nood proovimist väärt.
Kiropraktiku või osteopaadi ravivõtted on üksikute väiksemate uuringute järgi gaasivalude vastu küll mõjunud, aga see põhineb tõenäoliselt platseeboefektil, sest kui arvesse võtta ainult kõige kvaliteetsemaid uuringuid, siis statistiliselt märkimisväärset toimet ei olnud. Ka akupunktuuril ei ole teaduslikult tõestatud paremat efekti kui platseebol, kuid paljud nõelravijad pakuvad seda imikute gaasivalude vastu.

Fenkolitee on ühes suhteliselt väikeses uuringus näidanud gaasivalude vastu platseebost tugevamat toimet. Praegu aga Rootsi Toiduamet fenkoliteed ei soovita, sest pole tehtud uuringuid imikutel, rasedatel ja rinnaga toitvatel emadel, mis kinnitaksid selle ohutust.

On olemas üks ravim – ditsüklomiin –, mis mõjutab närvisüsteemi ja millel võib gaasivalude vastane toime olemas olla. Sellel on aga mitmeid ohtlikke kõrvalmõjusid, nagu krambid, hingamisprobleemid ja kooma. Selle preparaadi tõttu, mis kustutati Rootsis lubatud ravimite registrist 2008. aastal, on lapsi isegi surnud. Mida iganes sa ka ei teeks, ära osta seda vahendit välismaalt ega internetist gaasivaludes lapsele andmiseks!

Lehmapiimaallergia?

Juba terve igaviku arutatakse, kas gaasivalud võivad mõnel juhul olla lehmapiimaallergia tunnuseks. Rinnapiimaasendajas leidub lehmapiimavalke ja ka rinnapiima saavatel lastel võib lehmapiimaallergia tekkida, sest lehmapiima joovate imetavate naiste rinnapiim sisaldab samuti lehmapiimavalke. Kui kahtlustad, et gaasivalude sümptomeid põhjustab just lehmapiimaallergia, pane kinni aeg lastearsti juurde. Arst võib aidata sul otsustada, kas tasuks proovida allergiaohutut rinnapiimaasendajat (selline asendaja ei sisalda terviklikke lehmapiimavalke ega saa allergilisi sümptomeid esile kutsuda) või kui imetad, siis loobuda oma toidus lehmapiimatoodetest (piim, koor, juust, või jne). Kui sellest on kasu, siis jätkab laps mõned kuud lehmapiima mitte sisaldava toiduga ja seejärel proovitakse uuesti lehmapiima anda. Nimelt kasvavad imikud tavaliselt aasta või kahega lehmapiimaallergiast välja.

Et gaasivaludega laste olukord üleüldiselt sellest selgelt paraneks, et nende ema piimast või mõnest muust toidust loobub, ei ole ükski uurimus suutnud näidata. Dieedipidamine ja oma toiduga eksperimenteerimine ei muuda mitte kedagi rõõmsaks, vaid suurendab kurnatuse ja lõppematu muretsemise ohtu. On tehtud palju katseid, kus naised loobuvad raseduse ja imetamise ajal mitmesugustest toiduainetest, kuid ükski pole näidanud, et risk allergia tekkeks oleks lapsel vähenenud. Seevastu ilmnes aga, et lastel oli madalam sünnikaal ja suurem oht sündida enneaegsena.

Söö ja joo raseduse ning imetamise ajal seda, mida soovid, ja keskenda tähelepanu sellele, kuidas jagada nutva lapse eest hoolitsemist kellegi teisega, et sa ei jõuaks kurnatuse piirile.

Kuidas gaasivalud üle elada

Gaasivalude kohta tehtud teaduslikud uuringud võib kokku võtta nii, et see seisund on lapse loomuliku arengu jooksul tavaline ja arvatavasti on tegemist asjaoluga, et lapse närvisüsteem ei ole veel täiesti välja arenenud. Selle vaevarikka seisundi vastu saab praeguses olukorras väga vähe midagi teha ja parim, mida sa teha saad, on säästa oma energiat, et suudaksid selle perioodi lihtsalt ära kannatada. Võta vastu kogu oma lähikonna abi! Ära usu mitte hetkekski, et see sõltub sinust, kas su lapsel on gaasivalud. Pea meeles, et see läheb üle.

Kui sa tunned, et rohkem enam ei suuda, pane laps sülest ära, põrandale või võrevoodisse. Lapsele ei tee see midagi ja on täiesti normaalne, et sa ei suuda lõputult oma lapse nuttu kuulata. Helista kellelegi ja palu abi. Pane tropid kõrva või kuula kõrvaklappidest muusikat. Palju parem on, kui laps nutab hetke üksinda, kui et sa ängistuses ja paanikas juhtud teda vägivaldselt raputama või talle kuidagi teistmoodi viga teed.

Katkend pärineb Cecilia Chrapkowska ja Agnes Woldraamatusti "Lapseootus. Fakte ja müüte raseduse ja imikuea kohta".