Veel üheks peo ülesandeks on olla pingeid maandav. Ent seegi peab olema täiesti kontrollitav.

Ning otse loomulikult võib peost kujuneda ühendav hetk teatavale grupile — perekonnale, klassile…

Seega tuleb iga peo eel seada kindlasti eesmärgid ning kokku leppida, milleks pidu korraldatakse. Kas lihtsalt selleks, et lõbutseda — siis tuleb sellest just selline pidu. Või teha nii, et need, keda laps kutsub, saaksid tema sõpradeks. See on aga juba teistsugune eesmärk.

Täiesti erinev on ka pidu laste ning täiskasvanute silmade läbi. Kõikidel lastel on erisugused soovid, seetõttu on ka peod erinevad. Ning sugugi ei pruugi need olla sellised, millistena vanemad neid ette kujutavad. Ent lapse pidu korraldades tuleb arvestada siiski lapsega.

Kahjuks pole 60 õhupalli ja muud seesugust toredust üldsegi mitte ideaalne stsenaarium, kuna lapsed muutuvad väga kergesti tarbijateks. Vanemad ei taipa, et kui nad kulutavad rohkem raha, siis see ei tähenda veel, et saavutavad tulemuse. Oluline on ka südame „töö“.

Lapse peole tuleb läheneda mõtestatult ning iga kord peaks küsima endalt:

  • Kas ma korraldan selle peo seetõttu, et kõik teevad nii, sest see on moes?
  • Kas ma arvestasin oma lapse huvidega?
  • Miks korraldan seda pidu? Selle küsimuse peab esitama endale alati iga peo eel.


Ei tasu pidu teha selleks, et teiste sõprade või klassikaaslaste pidudest paremini teha. Peoga tuleks üritada luua selline armas mälestus, mis soojendaks lapse südant kogu elu.

Ettevalmistused peoks

Ettevalmistav periood on peo kohustuslik osa. Ning selle ülesandeks pole mitte küpsetamine või kostüümide õmblemine.

  1. Varakult tuleks välja selgitada lapse soovid.
  2. Teadma peaks ka, kes laps oma peol tahaks olla.
  3. Kokku tuleb leppida, keda laps oma peole kutsuda soovib.


Kingitused

Tänapäevaste pidude kaoses on ära kadunud kinkimise ja kingituste saamise rituaal. Ometi peaks see peol olema.

Tähtis on ka küsimus, kes kingituse valib. Lapsed peavad valima lastele! Selle tingimuse tuleks esitada küllatulevate laste vanematele. Neilegi võib see huvitav olla — nii saavad nad rohkem teada oma laste huvide kohta. Sageli valib laps just selle kingituse, millega ise mängida tahaks. Tore oleks, kui peo lõppedes kingib sünnipäevalaps ka omalt poolt igale külalisele tänutäheks väikese kingituse.

Täiskasvanute roll

Täiskasvanu ei pea tegema pidu, ta peab olema lapsele abiks, sõltuvalt rollist, mille laps on valinud. Pole tarvis korraldada midagi üüratut. Piisab mõnest elemendist, et laps end peo peategelasena tunneks.

3-12-aastased lapsed suhtuvad hästi teistsugusesse reaalsusesse, mis on seotud võlukunsti, muinasjuttude ja mängudega. Oleks hea, kui peol viibivad ka teised vanemad ning nemadki on kaasatud abiliste rolli.

Täiskasvanu on laste peol vajalik ka seetõttu, et võib olla lapsi, kes üldistest ettevõtmistest välja jäävad. Tuleb jälgida, et seda ei juhtuks. Kindlasti peab olema ka võimalus eraldumiseks, kus laps, kes seda vajab, võib olla omaette. Ning tal ei ole kohustust ühistest ettevõtmistest osa võtta.

Igale maitsele

Kui õigeaegselt esitada endale küsimused: „Miks? Milleks see vajalik on?“, siis võib kindlasti muuta peo arendavaks. Lapsed võivad teada saada uut oma linna kohta, enda kohta … Vanemate lastega võib organiseerida meistriklassi. Variante on terve hulk. Peab vaid veidi vaeva nägema.

Loomulikult on vahel keeruline tervele hulgale vastu seista, kui kogu klassi lapsed peavad oma sünnipäevi keeglit mängides vms. tehes. Ning sedasama tahab ka sinu laps. Ent ka selle ürituse saab veidi teistsuguseks muuta, kui kõik hoolega läbi mõelda.

Tähtis on, et peol ei oleks võistlusmomente, eriti eelkooliealiste laste puhul. Nii võivad konfliktid ära rikkuda kogu peo — nii päevakangelasel kui ka külalistel. Elus on niigi küllalt konkurentsi ja võistlemist ning ei ole mõistlik tuua see veel ka peole kaasa.