Eesti Karskusliit käivitab jõulueelse teavituskampaania, mille eesmärk on rõhutada, et lapse ootamise periood peaks olema täielikult alkoholivaba. Ainus viis garanteerida, et laps ei saaks alkoholikahjustusi, on alkoholist hoidumine.

“Meie seekordse kampaania toetaja on Norra tervishoiuministeerium, mis ise veidi aega tagasi korraldas kampaania, mille keskmes olid “Targa ema” teleklipid,” selgitab Eesti Karskusliidu esimees Lauri Beekmann. “Me pöördusime Norra ministeeriumi ametnike poole, paludes luba neid klippe tõlkida ka eesti keelde. Nad olidki hea meelega nõus, lisades oma kuludega eestikeelse tõlke ning andes klipi meile kasutada.”

“Sõnumi mõte on lihtne — mida iganes teeb last ootav ema, mõjutab ka tema kõhus olevat loodet. Tõenäoliselt tuleb üsna kergesti mõte, et mida see väike kogus alkoholi ikka ära teeb. Ei ole olemas tõestatud turvalist kogust alkoholi, mida võiks raseduse ajal ilma riskita juua. Ei ole ka turvalist perioodi raseduse ajal, millal võiks ilma loote tervist ohustamata alkoholi tarvitada. Kuna alkohol läbib platsenta väga kergesti ja loode ei ole veel emaga võrdväärselt varustatud alkoholiga toime tulema, saab loode alkoholi mõjust rängemalt osa, see mõju kestab tema organismis pikemalt kui ema organismis,” selgitab Beekmann.

Veel sündimata laste kaitsmine alkoholist tekitatud kahju eest on ka üks viiest Euroopa Liidu alkoholistrateegia põhiteemast. Möödunud kuul otsustas Euroopa Komisjon, et käesoleva aastaga lõppema pidanud (2006. aastal alustatud) alkoholistrateegiat uuega ei asendata, vaid praegune strateegia jätkab, mis tähendab, et ka need prioriteetsed valdkonnad püsivad Euroopa Liidu fookuses.

Eesti Karskusliit kutsub kõiki naiste- ja perearste ning ämmaemandaid hoiatama lapseootel naisi alkoholist täielikult hoiduma ning kõiki emaduseks valmistuvaid naisi seadma oma eluviisiga seotud küsimustes veel sündimata lapse tulevik ja heaolu esimesele kohale.