Ka viimase aasta jooksul on mitmed uurimused kinnitanud, et juba väike kogus alkoholi võib arenevat loodet kahjustada, põhjustades seeläbi eluaegseid ja pöördumatuid kahjustusi. Fetaalne alkoholisündroom (FAS), mis on alkoholist põhjustatud sünnidefektide seas raskeim vorm, on mentaalse taandarengu juhtivaks põhjuseks lääne tsivilisatsioonis.

„Kui teadusmaailm veendub aina enam selles, et lapseootamise 9 kuu jooksul peaks naine alkoholist täielikult hoiduma, siis praktikas on senimaani näha, et inimesed kahtlevad paljudele nii tuttavate alkohoolsete jookide ohtlikkuses, seades paraku sellega oma veel sündimata laps ohtu,“ selgitas teema olulisust Karskusliidu esimees Lauri Beekmann.

„Muidugi on ka raseduse ajal kõige ohtlikum liigtarvitamine ning purjujoomine, kuid teadus kinnitab, et ei ole kogust, mis oleks arenevale lootele tõestatult ohutu ning samas on mitmeid uurimusi, mis kinnitavad, et ka väike alkoholikogus võib põhjustada sündimata lapsele erinevaid kahjustusi,“ lisas Beekmann.

Üldsuse vähest haritust antud küsimuses kinnitas eelmisel nädalal Delfi poolt läbi viidud eksperiment, kus rasedaks maskeerunud naisterahvas jõi avalikult alkoholi ja suitsetas. Inimesed ei sekkunud, poes küsiti alkoholi ostmisel vaid vanuse kohta ning baaris segas baaridaam rasedale „sobiva“ alkohoolse joogi.

Probleemi ulatust tunnistatakse ka sotsiaalvaldkonnas mitmes küsimuses palju kaugemale arenenud naaberriigis Soomes. Professor Ilona Autti-Rämö tõdes paar päeva tagasi Soome Mediuutiset.fi uudisteportaalile, et FAS-i lastest vaid ehk 10% saab ametliku diagnoosi. Autti-Rämo ütles, et Soomes puudub oskusteave sündroomi diagnoosimiseks, nagu näiteks Kanadas, kus on vastavad FAS diagnostikakliinikud.

Aasta üheksanda kuu alguses pööratakse alkoholi ja raseduse teemale tähelepanu terves maailmas. Erinevates riikides korraldatakse teavituskampaaniaid, korraldatakse seminare ja konverentse. Euroopa alkoholipoliitika allianss Eurocare, mille liige on ka Eesti Karskusliit, korraldab kolmapäeval Brüsselis Euroopa Parlamendis seminari, kus astub üles ka Euroopa Liidu tervisevaldkonna volinik John Dalli.