Selleks, et sellele küsimusele vastus saada, rääkisid nad psühholoogi ja heaolu konsultandi Lee Chambersiga, kes väitis, et värvidel on väga tugev mõju meie psüühikale ning see mõjutab kõike, meie tujudest füüsilise heaoluni välja. "Kui valime lapsetuppa värvitoone, kutsuvad meid eelkõige armsad detailid ja õrnad mustrid ning neutraalsed värvitoonid. Loodame luua rahuliku keskkonna oma hinnalisele õnnepallikesele," selgitab ta.

Seitse kõige eelistatumat värvitooni

Lisaks küsitles Homedit 3273 britist lapsevanemat, et saada teada, millist värvi on nende kodu lastetoad. Kõige populaarsemaks osutus neutraalne ja rahustav kollane (52% küsitletutest). "See on imeline värvitoon. Päikesetooniga toome tuppa õnneliku aura ning see aitab ka paremini keskenduda ja end motiveerituna tunda. Siiski, erekollane toon stimuleerib ärrituvust ning uuringute järgi ajab kollane beebisid rohkem nutma kui ükski teine värvitoon."

Populaarsuselt teisele kohale tuli mänguline ja romantiline roosa (37%). "Populaarne magamistubade värv, aga seda ei kasutata väga teistes ruumides. Roosal on punase ees mõned eelised ning see ei stimuleeri meid nii palju. See on algselt rahustav ja suurendab inimeste kaastundevõimet, aga aja jooksul võib muutuda ärritavaks ning last rahulolematuks muuta," räägib Chambers.

Kolmandaks on aga lilla (31%) ja Chambers teab põhjuseid, miks see värvitoon beebile hästi võiks mõjuda: "Lilla on hea toon, kui soovid kasutada midagi teistsugust. Kombineerides punase värvitooni tulisuse sinise tooni lõõgastavate omadustega, loob see kauni tasakaalu, või see võib anda energiat või hoopis lõõgastada, olenevalt värvitooni intensiivsusest. Sellel on ka täiskasvanulik külg olemas, mis võtab sellelt lapselikkuse."

Sinine värvitoon on populaarsuselt neljas (29%) ning see loob Chambersi sõnul tuppa rahustava atmosfääri, mis aitab lastel end hästi tunda ja kergemini uinuda. Siiski, liiga tume sinine võib mõjuda süngelt ja liiga hele jälle röövib värvilt ta parimad omadused.

Harmooniline ja värskendav roheline on lapsevanemate seas populaarsuselt viies (23%) ja kuna see meenutab looduses viibimist, on selles ühendatud kollase värvitooni rõõmsad küljed sinise värvi rahustavate omadustega. "See aitab keskenduda ja rahustab meelt, aga samas see ei motiveeri, ei anna energiat ega paranda suhtlemisvõimet," lisab psühholoog.

Kuuendale kohale langes puuviljane oranž (17%), aga Chambersi sõnul pole see parim värvitoon, mida lastetoas kasutada, sest see võib tekitada lapses ärevust, kui ta ei saa vanematelt piisavalt tähelepanu.

Populaarsuselt viimasel kohal oli aga ärritav ja kirglik punane (6%), mis aitab küll muuta su lapse enesekindlamaks, aga kas sa ikka tahad, et su laps prooviks pidevalt kontrollida, kust lähevad piirid? Vähemalt lapseeas ilmselt pole see kõige ideaalsem... Lisaks muudab see lapse agressiivseks, langetab keskendumisvõimet ja muudab lapse hüperaktiivseks.

Millele veel mõelda?

Nüüd, kui tead, millised on erinevate värvitoonide omadused ja mõjud su lapsele, soovitab Chambers usaldada õiget tooni valides oma sisetunnet. Lisaks saad erinevate detailidega värvide mõju intensiivistada või vähendada, näiteks lisades tumedates toonides tuppa heledaid aksessuaare.