Kohe alguses tuleks endale väga hästi selgeks teha, mida me lapsehoidjalt ootame. Soovitav oleks kõik punktid paberile kirja panna ja need koos lapsehoidjaga läbi arutada. Paber koos teie soovidega oleks mõistlik säilitada nähtavas kohas, et nii lapsehoidja kui ka lapsevanem saaks vajadusel punktid üle vaadata.

Kui tegemist on väga väiksese lapsega, on soovitav palgata kogenud lapsehoidja, kellel on ehk vastav väljaõpegi. Väljaõppega lapsehoidja puhul peaks arvestama kõrgema tunnitasuga, mis aga väikelapse puhul mitmekordselt ära tasub. Suuremate lastega on kindlasti kergem hoidjat leida. Sellisel juhul on tähtsam vaadata lapsele rohkem elavaloomulist hoidjat, kes ei pelga mängimist ja ehk mõne uue asjagi selgeks õpetab.

Nagu me kõik teame, on igal erialal häid ja halbu esindajaid. Kahjuks leidub ka abipakkujate seas inimesi, kes juba peale esimesi kokkupuuteid teie perega ebakompetentsed tunduvad. Sellisel juhul on soovitav lisaks faktidele kuulata ka oma sisemist häält ja vajadusel loobuda sellise inimesega koostööst kohe alguses. Juhul, kui peaksite kokku puutuma eriti kahtlase või ebameeldiva intsidendiga, on lausa kohustuslik sellisest juhtumist ja isikust üldsust teavitada. Kui kaalul on teie lapse heaolu, siis ei peaks jääma ruumi väljaõppeks ega kaastundeks.

Iga vanem, kes ei ole eelnevalt lapsehoidjat kasutanud, võib kahelda, kas see ikka on hea mõte ja ehk saame ikka pere või tuttavate abiga hakkama. Isiklikult soovitan kindlasti kaaluda korraliku ja usaldusväärse koduhoidja-lapsehoidja leidmist.

Koostöö tuleb viljakam, kui enesele ja hoidjale kohe alguses selgeks teete, mida teineteiselt ootate. Näiteks, kas ta peaks autoga sõitma, kes lapsevanema juuresolekul lapsele korraldusi annab, kas ta peaks olema noor ja liikuv või sobib just vanaemalik tüüp jpm.

Oluline on kokku leppida lapse hoidmise aeg (tööpäeviti, õhtuti, nädalavahetustel), et ka lapsehoidja saaks oma isiklikku elu planeerida. Samuti märkige lepingus töötasu, muud hüvitised (transport, väljas söömised lapsega) ja ka töösuhe lapsega. Siinkohal tasub märkida, kas näiteks kehaline kontakt on lubatud (kallistamine, vannitamine väikelaste puhul) või milliseid teemasid lapsega mitte arutleda (raha, seks, peresuhe).

Lapsehoidja või koduabilise palkamine on samasugune toiming nagu iga teise ameti esindaja töölevõtt ja seega oleks vajalik teha vastav leping kirjalikult. See annab turvatunde mõlemale poolele ja aitab vältida võimalikke arusaamatusi.

Pereelu on logistiliselt väga raske kombineerida ja oraganiseerida, eriti kui peres on rohkem kui üks laps. Süütunne on lastevanematel kerge tulema ja see omakorda annab tõuke teisi süüdistada. Võimalusel soovitan rääkida oma muredest erapooletu inimesega. Selleks võib olla mõni hea sõbranna või sõber, aga kui mure on suurem, siis võimalusel soovitan siiski kohtuda profesionaalse nõustajaga, et ennast tühjaks laadida ja iseendas selgust saada.

* * *

Nüüdsest on võimalik leida lapsehoidja või koduabiline kiirelt ja mugavalt uue internetiportaali 4FAMILIES.EU vahendusel.

4 noort ja tubli inimest, kel endal isiklikke probleemseid kogemusi abiliste leidmisega, võtsid härjal sarvist ja tegid portaali 4Families.eu. Portaal aitab paari klikiga leida vajaliku inimese, kes on kiirelt valmis last hoidma või maja ära koristama ajal, kui pereinimesed ise muude kiirete tegemistega hõivatud on. Samuti saab seal vestelda omasugustega ja leida muud vajalikku informatsiooni.