Õpeta laps lahkeks

Mida varem laps õpib lahke olema ja oma asju teistega jagama, seda parem on. Siis ei teki tal näiteks ühikas elades probleeme.

Proovi talle edasi anda tänulikkust

Ürita oma lapsele juba väikesest saati õpetada, et alati tuleb tänulik olla. Ka nende kingituste üle, mis talle ei meeldi. Hea oleks õhtuti magama minnes koos arutada, mille üle te täna tänulik olite. Siis astub laps täiskasvanuellu teadmisega, et tänulik olemine on osa igapäevaelust.

Lase tal olla see kes ta tahab

Et laps ei kasvaks üles segaduses, toeta teda tema valikutes. Tal on lihtsam saada täiskasvanuks, kui vanemad on teda väikesest peale toetanud.

Õpeta ta enda eest seisma

Kui laps läheb esimest korda tööle, võib tal seal raske olla. Kõik tahavad teda proovile panna. Seetõttu oleks oluline, et lapsesse on süstitud kindlameelsust ja rahulikkust, et ta ei läheks esimese ettejuhtuva probleemi peale närvi.

Las ta püüab leida oma sisemist rahu

Selleks võib proovida terve perega mediteerida. Järjes rohkem räägitakse vaimse tervise teemadel, see ei ole mingi häbiasi. Kindlasti oled kursis, et väga paljud eesti noored on depressioonis. Kuid sa ei taha, et sinu laps satuks negatiivsete emotsoonide küüsi. Harjutage koos mediteerimist.

Näita talle, kuidas ise oma probleeme lahendada

Selle mure käes vaevlevad paljud äsja täiskasvanuks saanud inimesed. Nad ei tea, kuidas enda eest seista ja kuidas oma tekitatud jamasid lahendada. Lase lapsel pisikesest peale oma muresid lahendada, ükskõik kui hästi või halvasti see tal ka ei õnnestuks. Muidu ei õpi ta ju kunagi.

Ära lase tal valetada

Kui näed, et sinu teismeline kipub valetama, pea temaga maha üks tõsine jutuajamine. Selgita talle, et see ei ole aktsepteeritav. Täiskasvanud ei ole enam nii andestavad nagu lapsed, ja kui ta oma halvast kombest lahti ei saa, võib tal väga raskeks minna.

Õpeta teda mugavustsoonist välja astuma

See on igale vanemale väga raske, aga lase oma võsukesel riske võtta. Ta ei julge täiskasvanueas uusi asju katsetada, kui tal pole lapsena midagi uut teha lastud.

Allikas: Scary Mommy