Olen tulevane õpetaja ja ka hobikirjanik. Hakkasin mõtlema eestlaste peale. Me ei saa olla ju ilma mingi koolidepingereata. Me ei saa olla ilma ühegi pingereata. Meil peab olema kõigi asjade kohta pingerida, sest siis saavad osad olla paremad ja teised kehvemad. Eestis ei saa elada inimesed niimoodi, et nad oleks kellegagi võrdsed. Me peame olema naabrist parem ja nagu ma just täna bussipaviljonis nägin, peavad meie lapsed olema ka pinginaabrist paremad.

Ühel eestlasel peab olema alati midagi, mida ei ole teisel eestlasel. Kuna oleme juba majanduslikult nii kõrgel tasemel, et paljudel on jaht, mullivann, kaks autot (üks maastur), suvila Saaremaal ja bassein, siis pole üldse imestatav, et lapsi ja koole kasutatakse kui jõukuse väljendust. Ja see pingerida annab selleks suurepärase võimaluse.

Vihje on näiteks see, et pingereas ei ole keskmist eksami tulemust. On ainult koolid, mille õpilased tegid eksamid fantastiliselt, ehk siis tõid oma kooli edetabeli esimesse otsa ja koolid, mille õpilased põrusid oma kooli ja vanemate esindamisel riigieksamitel. See viimane kõlas nagu lause olümpiamängudelt, aga kas see kõike ei ole kuidagi nagu mingi sport. On olemas võitjad ja kaotajad, aga keskmist ei ole.

Pingereas pole kooli, kes oli keskmine. Ja kuna tabel on niivõrd suur ning keskmine lugeja ei oska ning ei viitsi ka seda keskmist leida, jääb talle meelde vaid need, kes „ruulisid“. Huvitav on ka see, et neli juhtivat Eesti kooli asuvad kahe suurema linna kesklinnas. Kesklinn on piirkond, kus edukamad käivad tööl ja veel edukamad elavad, ning väga lihtne on ju tuua oma lapsed kooli sinna, kuhu ka ise tööle lähed. Ja kuna naaber teeb seda sama, siis sina ei saa ju olla kehvem.

Nii et kui Te lähete nüüd klassikokkutulekule ja Teie klassivend ütleb, et ta poeg käib Inglise Kolledžis (4) ja Teie laps õpib Tallinna Kunstigümnaasiumis(184), siis on täiesti vabandatav see, et Te soovite häbist maa-alla vajuda või hakkate valetama, sest lapse tulevik ja haridus pole ju absoluutselt tähtis, vaid tähtis on ego ja üleolek teistest. Tähtis on pinge, pingerida ja hea koht pingereas, sest klassivenna laps käib sada kaheksakümmend kohta kõrgemas koolis.

__________________

Hakka rahvaajakirjanikuks!

Et saada rahvaajakirjanikuks, registreeru siin. Registreerunud kaastöötajad saavad preemiaid. Registreerimata kaastööd on teretulnud siia või rahvahaal@delfi.ee.

Toimetaja vaatab saabunud info läbi, vajadusel täpsustab, paremad palad ilmuvad Delfis.