Antibiootikumid on elusorganismide (bakterite, seente) produtseeritud või tööstuslikult sünteesitud ained. Nad aitavad toime tulla bakteritega ning mõningate parasiitidega – peatades nende arenemise või lihtsalt hävitades neid. Viiruste vastu on need ravimid aga võimetud!

Laste organismil on oma iseärasused, mistõttu suurem osa lastehaigustest on tingitud infektsioonidest. Kui haiguse põhjustajaks on bakterid, seened või parasiidid, määrab arst lapsele antibiootikumid.

Kõige sagedamini aga kasutavad arstid neid vahendeid põletikke esilekutsuvate bakterite vastu, mis tekitavad bronhiiti, kopsupõletikku, kuseteede infektsioone, kõrva-, kurgu- ja ninapõletikke ning seisundeid, kui vereringesse sattunud mikroobid levivad üle kogu organismi, kahjustades tervet hulka siseelundeid. Nendel juhtudel ei saa ilma antibiootikumideta hakkama, seda enam, et on olemas selliseid, mis stimuleerivad väikelapse organismis kaitsemehhanismide tegevust võitluseks infektsioonidega.

Antibiootikume toodetakse põhiliselt mikroorganismidest. Seega aitab ühtede mikroobide toodetud vahend võidelda teiste, haigusttekitavatega. Iga antibiootikum mõjub omal moel, ometi on neil olemas ühine mehhanism: preparaadid moonutavad haigusttekitavate mikroorganismide ainevahetust, jättes nad ilma võimest omastada vajalikke ühendeid, ning aeglustavad seega bakterite arengut, takistades neid paljunemast.

Ranged ettekirjutused

Mis ka lapsega ei juhtuks, ei tohi talle enda äranägemise järgi, ilma arstiga konsulteerimata, antibiootikume anda. Kaugeltki mitte alati ei pea neid võtma. Kõik selle klassi preparaadid on väga keerulised, nad pole universaalsed ega ka mitte kahjutud.

Iga liik antibiootikume mõjub tema suhtes tundlikele mikroorganismidele. Ning vaid arst suudab määrata, milline preparaat aitab just teie last. Vastasel juhul võib haigus pikale venida. Valesti valitud ravim „lämmatab“ haiguse tundemärgid ning seetõttu on väga raske haigust kindlaks määrata, vahel osutub see aga lausa võimatuks.

Väga oluline on ka teada, kui kaua ning millises doosis tuleb ravimit tarvitada, et mikroobidest jagu saada. Kui lõpetada ravi enne õiget aega, saavad haigusetekitajad hingetõmbeaega ning selle aja jooksul võib neil tekkida määratud ravimi suhtes immuunsus, mistõttu tuleb ravikuuri alustada otsast peale.

Lisaks õigele ravimi valikule tuleb arvestada ka kõrvaltoimetega, mida võivad esile kutsuda paljud antibiootikumid. Nendeks võivad olla allergilised reaktsioonid, laugude, näo, käte ja jalgade tursed, oksendamine, kõhuvalu ning kõhulahtisus, aga ka hemoglobiinitaseme alanemine.

Võimalikud komplikatsioonid

Tuntuim probleem, mille võivad põhjustada antibiootikumid, on soolestiku mikrofloora häired. Eriti sageli juhtub seda ampitsilliini ja teiste penitsilliinide tarvitamisel. Just need preparaadid hävitavad normaalset ja kasulikku floorat – bifidobaktereid, laktobaktereid ning soolekepikesi, mistõttu ilmnevad probleemid soolestiku töös. Sellel foonil tekivad väikelastel sageli seeninfektsioonid.

Ning siis on tarvis pärast antibiootikumide ravikuuri läbi teha veel üks kuur, et taastada kasulik mikrofloora. Seda tehakse eriliste biopreparaatide - probiootikumide ning seenevastaste vahendite abil. Kõik need reaktsioonid pole kaugeltki ohutud ning nendega tuleb toime üksnes arst.

Ravi ilma antibiootikumideta

Kui lapsel on viiruslik infektsioon või haigus, mille algusega pole bakterid seotud, siis antibiootikumid vaid kahjustavad teda, kuna võivad tekitada kõrvalnähtusi. Bakterid ja viirused nõuavad erinevat ravi. Lisaks on viirused sagedasemad haigustekitajad kui bakterid. Isegi kui jutt käib sooleinfektsioonidest, rääkimata veel vägagi populaarsetest respiratoorsetest haigestumistest. Nohu, neelupõletik, kõripõletik, bronhiit, kõrvapõletik – kõikide nende hädade esilekutsujateks on peaaegu alati viirused, millele antibiootikumid kuidagi ei mõju.

Mis toimub lapse organismis, kui alustame antibiootikumide abil viiruslike infektsioonide ravimist? Antibiootikumid ei suuda peatada nende paljunemist, seega ei kergenda nad lapse seisundit. Nad võivad mõjutada vaid baktereid, kusjuures nii kahjulikke kui ka kasulikke. Ning kui lisaks veel kasutada antibiootikumide abi liiga sageli, siis harjuvad haigusttekitavad bakterid mingi teatud tüüpi ravimiga ega reageerigi sellele enam.

Retsept – kannatlikkus

Kuidas ikkagi ravida väikelapsi viiruslike infektsioonide puhul? Alustuseks peaks teadma, et kuni kuueaastastel lastel, kes on harva haiged, esineb hingamisteede haigusi ligikaudu 3-5 korda aastas. Ning see on täiesti normaalne, sest just nii treenitakse lapse kaitsesüsteemi, mis peab välja töötama isikliku immuunsuse kõikide põhiliste infektsioonide vastu.

Just sellepärast, kui lapsel tõuseb palavik, tal on köha ja nohu, kuid ta tunneb end seejuures hästi (mängib ja sööb korralikult), tuleb lasta ta organismil oma jõududega viiruste rünnakuga hakkama saada – ja seda ilma ravimiteta.

Kõik, mida võib haiguse esimestel päevadel teha, on lapse seisundit kergendada. Kui teda on tabanud nohu või köha, tuleb kasutada vastavaid tilku või mikstuure.

Veel võiks lapse nina loputada füsioloogilise lahusega (peatamaks viiruste paljunemist limaskestas). Last tuleb õpetada õigesti nuuskama – kummastki sõõrmest eraldi. Tuulutage ka tube ning niisutage õhku.

Kui aga laps muutub kolmandal-neljandal haiguspäeval nutuseks, magab halvasti ega taha süüa ning ka palavik ei alane, siis tuleks küll antibiootikumid appi võtta. Need tundemärgid annavad teada, et ajal, mil organismi jõuvarud lähenevad otsakorrale, on viirusliku infektsiooniga ühinenud veel ka bakteriaalne. Sel juhul määrab üksnes arst sobiva ravimi ja ravikuuri.

Tähelepanu! Ootetaktika ei sobi eriti lastele, kes on nooremad kui 1,5 aastat. Nende immuunsüsteem ei tööta veel nii hästi kui vanematel lastel ega pruugi toime tulla viiruste ja bakterite rünnakuga. Seetõttu tuleb väikelapse puhul juba esimeste tervise halvenemise tundemärkide ilmnemisel arstiga konsulteerida. Pole vaja muret tunda, kui arst määrab teie lapsele lühikese kolmepäevase antibiootikumide ravikuuri, kuna lapse seisundi põhjuseks võisid olla bakterid.

Kui lapsele on määratud antibiootikumid

1. Ravi ajal hoidke last dieedil, et mitte allergiat esile kutsuda. Ärge andke talle tsitruselisi, šokolaadi, teravamaitselist ja rasvast toitu.

2. Et lapse organism kannataks kergemini määratud ravimit, tuleb talle palju juua anda (hästi sobivad lastele mõeldud mahlad ja marjadest valmistatud morss).

Allikas: Stšastlivõje Roditeli