Milline tobu!

Tulevane 18-20-aastane ema peab selliseid sõnu üsna sageli kuulma. Talle tuntakse kaasa, samas aga mõistetakse hukka selle eest, et uskus muinasjutte suurest armastusest. Kõik kinnitavad ühest suust, otsekui oleksid kokku leppinud: „Sa oled nii noor, küll jõuad veel lapsi sünnitada!“ Lapsesse suhtutakse kui tõelisse õpinguid, karjääri ja abielu segavasse faktorisse. Mida võiks siis neile vastata?

  1. Sind süüdistatakse vastutustundetuses — ei mõelnud rasestumisvastastele vahenditele, kartsid rasedust katkestada… Vasta neile, et lapse sünd ongi just vastutus, mille sa enda peale võtad.
  2. Abordi tagajärg võib olla viljatus. Ja pole ju teada, kas sa üldse kohtad inimest, kellelt tahaksid lapsi saada.
  3. Üsna sageli saab lapsest mitte takistus, vaid hoopiski stiimul. Just tema pärast tahad sa saada hariduse ja omandada elukutse, et kiiremini jalad alla saada.

Ja mis siis? Nii ongi vaja!

25-30-aastaste naiste rasedusse suhtuvad üpriski paljud heakskiitvalt. Vanemad on rõõmsad, et saavad lapselapse, sõbratarid austavad tulevase ema otsust. Mõned aga kiidavad heaks kaalutletust — nad arvavad, et sel moel tahad sa ihaldatud mehe, kes ei kiirusta abielusadamasse jõudmisega, enda külge siduda. Sellise „toetuse“ sõnad kõlavad sageli solvavamalt kui hukkamõist. Kuidas end sellistest kahtlustustest vabastada?

  1. Selgita inimestele oma otsuse motiive. Tunnista, et unistad emadusest ega näe mõtet seda edasi lükata.
  2. Et valearvamusi vältida, rahulda kas või osaliselt sõbrataride ja lähedaste uudishimu lapse isa kohta. 
  3. Jaga teistega oma uudiseid, jutusta neile, kuidas tilluke juba põtkib, mida räägib arst, millise vankri oled välja valinud. Õnnelikule ja iseseisvale emale ei julge enam ilmselt mitte keegi moraali lugema hakata.

Viimane võimalus…

Meie ühiskond ei tervita just eriti soojalt hilist emadust. Üksik 35-40-aastane naine kuuleb õige sageli: „Kavatseb enda jaoks sünnitada. Mõtleks ka ikka lapse peale — too peab ju õige noorelt hakkama oma vana ema eest hoolitsema!“

  1. Sina võtsid vastu täiesti läbikaalutud otsuse, seega ära pööra teistele tähelepanu. On suur au saada emaks, kõik ülejäänu ei puutu asjasse.
  2. Hoolitse oma tervise eest. Samas püüa vältida halva enesetunde üle kurtmist — ära anna teistele võimalust parastamiseks. Sul on sellest endal rahulikum olemine.
  3. Küpses eas ema suudab oma lapsele edasi anda palju rohkem tarkust ja kogemusi kui nooruke ema. Arvukad uuringud näitavad, et enamus imelastest on just hilised lapsed.

Igal naisel on õigus sünnitada just siis, kui ta tahab. Mõtle vaid endale ja oma lapsele. Inimesed aga las räägivad — nii palju kui inimesi, nii palju on ka arvamusi.