Kolm kuldreeglit


Lastetoa kujundamisel võiks lähtuda kolmest reeglist. Esiteks peab lapse tuba vastama tema vajadustele. Teiseks tuleks tähelepanu pöörata lapse vanusele ja eale. Kolmandaks ei maksa alahinnata ka materjalide ja mööbli omadusi. Need tuleks valida kergesti puhastatavad, vastupidavad, lapse jaoks mugavad ja turvalised.

Lapse tuba kasvagu koos lapsega. Mööbel olgu neutraalsetes toonides ja kohandatav vastavalt vajadusele. Pigem eelistada veidi kallimat, kuid kergesti ümber komplekteeritavat mööblit. Selline mööbel on pikas perspektiivis odavam: väikeste mugandustega saab seda kasutada keskkooli lõpuni ja see peab ajale vastu.

Kirjutuslaud – koolilapse suurim sõber


Kuna kirjutuslaua taga veedab laps iga aastaga üha rohkem aega, peab see õppimist toetama. Kirjutuslaual olgu sahtlid, kuhu laps saab oma asju paigutada. Laud tuleks valida koos lapsega, kuna kõige tähtsam on, et see kõrguse poolest talle sobiks. Lauaplaat olgu pigem suurem kui väiksem: lauale peavad mahtuma nii vihikud-õpikud-raamatud kui ka kirjatarbed. Hea on laua kõrvale või külge kinnitada nagi koolikoti jaoks. Nii ei vedele kott põrandal ja pole ohtu, et laps sellele otsa koperdab.

Peale laua on väga oluline ka valgustus. Laud võiks olla akna ääres, et laps saaks nautida neutraalset päevavalgust. Lisaks tasub investeerida korralikku kohtvalgustisse. Kuid silmas tuleks pidada, et laualamp ei paistaks lapsele otse silma ega pimestaks teda.

Tool olgu mugav, kuid praktiline


Tooli valides on esmatähtis mugavus. Lapse jaoks on parim ergonoomiline tool, mis on tema jaoks sobiva kõrgusega. Kasvava lapse tool peab kindlasti olema seljatoega. Seljatugi aga peab toetama selga ristluudest abaluudeni. Samuti peaks tool järgima lapse selja anatoomiat. Hea, kui saab reguleerida seljatoe nurka ja kaugust istumisalusest. Lapse jalad aga peavad toolil istudes ulatuma täistallaga maha.

Algklassilaste puhul võiks eelistada tooli, millel pole rattaid. Pöörleva ratastega tooli puhul on lastel suur kiusatus hakata tooliga vasakule-paremale keerutama. Lapse õppimise ajal aga pole selliseid segavaid faktoreid, mis häirivad keskendumist, vaja. Algklassides alles õpitakse kirjutama ja tegeledes samal ajal muude asjadega, kannatab käekiri. Ratastega tooli alla aga tasub soetada läbipaistev UV-kindel põrandakaitse.

Artikkel ilmus esmalt Eesti Ekspressi erinumbris "Kooliaeg".

Allikad: inkodu.ee, braavodisain.ee