Enamikus Euroopa riikides on raseduse katkestamine ehk abort lubatud kuni 12. rasedusnädalani, sh ka Eestis. Abort on embrüo või loote eemaldamine emakaõõnest kirurgiliselt või ravimite manustamisega. Meil on abordi tegemise kord ja tingimused reguleeritud raseduse katkestamise ja steriliseerimise seadusega. Naise rasedust võib katkestada üksnes tema enda soovil, kui see ei ole kestnud kauem kui 11 nädalat. Kauem kui 11 nädalat ning kuni 21 nädalat kestnud raseduse võib katkestada seaduses määratud puhkudel. Näiteks juhul, kui rasedus ohustab naise tervist või sündival lapsel võib olla raske vaimne või kehaline tervisekahjustus.

Raske otsus

“Eestis ei pea naine oma abordisoovi põhjendama juhul, kui rasedus ei ole kestnud kauem kui 11 nädalat. Üldiselt on raseduse katkestamiseks ikkagi sotsiaalsed põhjused,” ütleb Katrin Kask.

Loe Kodutohtri veebruarinumbrist:
* Apteegist hingerahu ja und otsimas

* Maole vitsad peale?

* Mehe tervis: mure pissimisega

* Toortoitumise poolt ja vastu

* Akne – enneta ja ravi

* Kuidas valuga toime tulla

* Vaikus – meelemüra vähendaja

* Ravidieet: liigesehaigused

* Imik – hea kaka tuleb!

“Näiteks majanduslikult ei ole võimalik hakkama saada, pole toetajaid — ei meest, vanemaid, sugulasi. Eelmine laps on liialt väike ning naine tunneb, et pole teiseks lapseks valmis. On igasuguseid juhtumeid, näiteks jäädakse rasedaks hoolimata rasedusvastaste vahendite kasutamisest. Naine, kes jõuab vastuvõtuni, on üldjuhul seda otsust sügavalt kaalunud ja psühholoogiliselt suure pinge all. Günekoloog võiks sel juhul hoiduda igasugustest hinnangutest ja naist aidata.”

Abort on väga raske otsus iga naise ja pere jaoks ning keegi ei tee seda kerge südamega. Otsus teha aborti peaks olema põhjalikult läbi mõeldud, mitte emotsioonidel tuginev. “On ka neid, kellel on saatekiri olemas ning aeg kokku lepitud, kuid kes veel viimasel hetkel ümber mõtlevad. Naisel pole vaja karta, et keegi meditsiini personalist sellise otsuse peale pahandab. On naisi, kes on alles operatsioonitoas langetanud otsuse sünnitamise kasuks,” räägib naistearst. “Naine võib mõelda kuni raseduse 11. nädalani, kas ta soovib rasedust katkestada. Meditsiiniliste näidustuste korral võib rasedust katkestada, kui see on kestnud kuni 21 nädalat. Ka siis teeb ikka naine ise lõpliku otsuse, kas rasedus säilitada või lõpetada, näiteks kui lootel on leitud mingi väärareng või on rasedus naise tervisele ohtlik. Arst saab naist sel juhul ainult põhjaliku nõustamisega aidata,” selgitab Katrin Kask.

Millised on abordi võimalikud tüsistused ja kuidas abordi põhjustatud hingelise piinaga toime tulla, loe Kodutohtri veebruari numbrist.

Kodutohtri veebruarinumber