„Valesti kinnitatud turvavöö ei paku piisavat kaitset,” kinnitavad Renault’ sõidukooli instruktorid. „Kui lapsel on seljas näiteks talvejope, siis see tõmbub õnnetuse hetkel kokku ja sellele liiga lõdvalt kinnitatud turvavöö muutub ohtlikuks. Sedasi võib laps tõsiselt viga saada.”

Turvavöö korrektselt kinnitamise reegel kehtib kõikidele lastele, sõltumata vanusest. Laste kombinesoonid on tihti valmistatud veekindlatest ja siledatest kangastest, mistõttu on suurem oht turvatoolist välja libiseda, kui turvavöö ei ole korralikult kinnitatud.

Korrektselt talveriietele kinnitatud turvavöö võib lapsele tähendada ebamugavat piiratust – mis omakorda võib väljenduda lapse pahameeles ja selline kaasreisija võib teinekord tekitada korralikku peavalu. „Kõige parem on lapsel sõidu ajaks üleriided ära võtta, eriti pikemate sõitude puhul. Laps tuleb panna turvaliselt tooli, kinnitada turvavöö ning katta pisike reisija tekiga, vähemalt seniks, kuni autotemperatuur on saavutanud õige taseme,” annavad Renault’ sõidukooli õpetajad head nõu.


Kontrolli, kas kinnitad talveriietes lapse õigesti turvatooli

1. Pane lapsele selga igapäevased talveriided.

2. Paiguta laps turvatooli, kinnita ja korrigeeri turvavöö.

3. Võta laps istmelt ära ilma, et muudaks turvavöö seadistust.

4. Võta ära lapse talvejope ning aseta ta uuesti istmele. Kinnita turvavöö ilma, et seda korrigeeriksid.

5. Kui te saate rangluu kõrguselt turvavöö alla panna rohkem kui kaks sõrme, siis tuleb turvavööd rohkem pingutada või mitte kasutada sõidu ajal talveriideid.

Jälgi Forte autouudiseid ka Twitteris!