Oh seda õnnetunnet, kui näed rasedustestil kaht triipu! Seda tundis eelmisel aastal ka Brita (25) ning kuigi ta oli oma kaaslasega olnud koos vaid mõned kuud, oli ta oma ootamatu raseduse üle väga õnnelik. Abort ei olnud tema jaoks üldse mingisugune variant — Brita oli juba mõnda aega last soovinud.

Napilt kaks kuud hiljem varises tema maailm aga kokku. WC-s käies märkas ta nõrka helepunast määrimist — me teame, mida see tähendab… Šokis noor naine helistas emale ja seejärel arstile. Kontrolli käigus selgus, et loode on siiski terve. Nädala pärast käis ta taas kontrollis, ent siis arstil nii positiivseid uudiseid enam polnud — rasedus oli katkenud. Järgnesid vajalikud protseduurid günekoloogi juures ja kõik sellega kaasnev. Brita stsenaarium kordub suuremal või vähemal määral igal aastal sadade naiste elus, seda juhtub ka staaridel. Statistika näitab, et umbes pooled rasedustest katkevad või katkestatakse. Näiteks 2009. aastal tehti Eestis aastas 9693 aborti, millest 2151 olid iseeneslikud abordid ehk nurisünnitused. Jah, need rohkem kui 2000 rasedust katkesid iseenesest. Cosmo uuris Ida-Tallinna Keskhaigla raseduskriisi nõustajalt Kristi Kuuralt ja Tallinna Raseduskriisikeskuse juhatajalt ja nõustajalt Küllike Lillestikult, kuidas raseduse katkemisega vaimselt toime tulla.

1. Jaga oma kaotust

Kui rasedus on katkenud, valdab naist šokk ja teadmatus. Miks? Miks see minuga juhtus? Mida mu mees sellest arvab? Aga lähedased? Sõbrannad? Kas ja kellele ma peaksin sellest rääkima? Nõustaja Lillestiku sõnul kerkivad eelmise raseduse katkemise ajal lahendamata jäänud probleemid ja vastuseta küsimused esile tihti alles järgmise raseduse ajal. “Naine on ärevil, sest tal on meeles mälestused eelnevast — kas või sellest teatest, et lapse süda ei löö.”

Seda elas läbi ka Pink, kes oma rasedusest algusjärgus suurt rääkida ei soovinud — ta on öelnud, et närvitses just eelmise, katkenud raseduse pärast. Kristi Kuura ütleb, et tihti hakkavad inimesed just nõustaja vastuvõtul mõtlema, et miks midagi on nii, nagu on. Millest on tingitud ärevus, seletamatu kaotusetunne…? Sellistele küsimustele vastuste saamiseks kulub mitmeid nõustamiskordi. “Vanad lood ja taustal olevad aktiveerunud traumad on sügavad ja peidetud teemad. Nende väljarääkimine ja enesekuulamine võtab aega.”

Loe Cosmo mainumbrist:
• Intervjuu: Lea Michele vallatum külg

• Cosmo iluauhinnad 2011

• Tülitsedes lähedasemaks

• Meesmodell pihib

• Oska olla isekas

• Juhi ise oma õnne

• Esimese Cosmo-tüdruku saladused

• Sul on superstress

2. Tunneta leina

Pole vahet, millal rasedus katkes — kas tegemist oli loote või juba lapsega –, naise jaoks on see alati lapse kaotus. Kuidas temaga hüvasti jätta?

Näitleja Kristie Alley on tunnistanud, et ta ei suutnud lapse kaotamisega leppida. Veider, kuid seda ei suutnud ka tema keha. Tema kaal tõusis endiselt, just nagu oleks ta ikka veel rase.

Raseduskriisi nõustajad soovitavad naisel oma sündimata lapsele näiteks kiri kirjutada — see on väike rituaal, kuidas temaga hüvasti jätta, ja aitab endas rahu leida. “Kirjuta, kuidas sa teda igatsed, kuidas teade temast su elu muutis, millised tulevikulootused sul temaga seoses olid, pane kirja, et lubad tal minna, kuid ootad teda tagasi siis, kui ta tulla soovib.” Teise võimalusena soovitab Lillestik panna taskusse mingi sümboolse asja, mis teda tähistaks. “Tutvusta talle sulle olulisi asju ja kanna seda nii kaua kaasas kui vaja.“ Nõustaja räägib, kuidas talle meeldis “Meeleheitel koduperenaistes” nähtu, kus kirjutati soovid lapsele heeliumiga täidetud õhupallile ja see siis taevasse tõusis. Ta teab ka juhtumeid, kus paar on kirjutanud kirja, siis selle ära põletanud ja tuha lendu lasknud… Brita käel sümboliseerib sündimata last väike tähekujuline tätoveering.

3. Teata lähedastele

Kui rasedus on katkenud, tunneb naine loomulikult vajadust seda ka lähedaste inimestega jagada. Kuid kuidas ja kellega? Kuura sõnul hakkavad siin rolli mängima naise suhted lähedastega. “Nõustamisprotsessi käigus tuleb tihti välja, et vahekord lähedastega on nii keeruline, et seda on võimatu teha — näiteks suhete puhul emaga. Sellegipoolest puudutame alati seda teemat — naine räägib, kellega ta on oma läbielatut jaganud ja kuidas seda teha oli.”

Muidugi on ka juhtumeid, kus naine ei taha seda sündmust ühegi inimesega jagada, ja talle ei saa seda pahaks panna. Nii juhtus paar aastat tagasi Mariah Careyga, kes on tunnistanud, et langes pärast raseduse katkemist koos mehega “musta auku” ja polnud suuteline juhtunust kellegagi rääkima.

4. Tegele suhtega

Lillestik ütleb, et raseduse katkemine paneb proovile iga suhte. “Kui paar on väga lähedastes suhetes, elab mees toimuvale kaasa. Kui aga inimesed ei ole nii lähedased, jälgib mees kõike pigem distantsilt ja on juhuseid, kus hakatakse teineteisest kaugenema ja teist süüdistama.” Just nii läks ka Brital — naist süüdistati dieeditamises. Kuu hiljem nad olidki juba lahus.

“Üldiselt saavad paarid selle sündmusega hakkama just seetõttu, et neil on nüüd uus ühine eesmärk — saada koos uus laps.” Kristi Kuura lisab, et kui tegemist on korduvate raseduste katkemistega, on pingeline ka uuringute-aegne teadmatusetunne. “Samuti on oht, et paar hakkab suhtuma lapsesaamisse kui projekti ja nii ei tule see enam spontaanselt armastusest.”

Probleemide lahendamiseks soovitab ta pöörduda raseduskriisi nõustaja vastuvõtule — tihti on see pikk ja aeganõudev protsess, mille käigus minnakse ajas väga kaugele tagasi. Hirmude põhjusteni pole kerge jõuda, aga on selge, et juba nõustamise ajal on naisel kergem kui enne seda.