Kui vanemad lohutavad nutvat beebit magusa joogi või piimaga, ohustab hambaid üsna kole haigus — lutipudelikaaries. Hammaste tervisele teevad kurja eelkõige süsivesikud, mida mahlades ja piimas leidub. Need lagunevad suus suhkruteks, millest hakkavad toituma bakterid, need aga omakorda toodavad happeid, mis lõhuvad hambavaapa. Kuna harilikult jääb laps õhtul lutipudelist piima juues magama, jäävad ta hambad puhastamata ja bakteritel on üsna mõnus väikeste hammaste kallal tegutseda.

Tavaliselt kahjustab kaaries nelja esimest ülemist piimahammast. Kõigepealt tekivad esihammastele tumedamad laigud, mis aja jooksul suurenevad. Edasi liigub kaaries juba tagumistele hammastele ning alumistele esihammastele. Kaariesest kahjustatud hambaid on väikelastel raske ravida — seetõttu seda enamasti ei tehtagi. Kui kahjustused on juba ulatuslikud, põhjustavad need aga valu ja on suureks infektsiooniallikaks. See on omakorda ohtlik kogu organismile ja nii võidakse hambad ka eemaldada.

Beebi ei vaja magusaid jooke

Kaariest ei põhjusta ükski jook konkreetselt, vaid hoopis see, kui tihti laps pudelist magusat jooki joob. Mida kauem on tema suus vedelikud (peale puhta vee), seda suurem on oht kaariesekahjustuse tekkeks. Rinnaga toitmisel seda riski pole, kinnitab OÜ Novamed hambaarst Veikko Keiman.

Nii hoiad beebi hambad terved

* Kui laps on magusa joogiga harjunud, ei õnnestu teda ühe päevaga sellest võõrutada.

* Lahjenda jooki iga päev järjest rohkem, kuni laps puhta veega harjub.

* Ära pane lutti ega lapse lusikat ei oma suhu ega suhkru/mee sisse.

* Ära harjuta titat piimapudeliga uinuma.

* Kui laps süües magama ei jää, anna talle pärast sööki puhast vett peale juua.

* Puhasta lapse igemeid ja hambaid pärast söögikordi õrnalt puhta marlilapiga.

* Õpeta oma laps kruusist jooma ja võõruta lutist 1. sünnipäevaks.

Dr Keimani sõnul annab piinarikast haigust ennetada elementaarsete hügieenivõtetega. „Last ei tohiks uinutada „tudukommide” ja tuduluttidega”. Kui anda enne magamaminekut magusat jooki läbi luti, saavad terve uneaja bakterid segamatult paljuneda ja kahju tekitada,” hoiatab hambatohter. „Üldse võiks lutt esimeseks eluaastaks lapse elust kaduda. Ja alustada tuleks harjutamist kruusiga.”

Tihti tehakse veel lutt enne beebile ulatamist näiteks meega magusaks, et ta seda vastu võtmast ei keelduks. Tänapäevani on vanematel kahjuks väga levinud ka komme enne luti või lusika titale andmist see enda suust läbi tõmmata. Nii saab laps koos luti/lusikaga endale ka täiskasvanu suuõõnes pesitsevad bakterid.

Hambaarstile juba aastaselt

Tita hambaid tuleks hakata pesema kohe, kui need olemas on, annab Veikko Keiman nõu. „Hambapesuks piisab spetsiaalsest väikelastele mõeldud hambaharjast, kuid mina isiklikult ei pea üldse oluliseks veel hambapasta kasutamist.” Tema sõnul on pastast tähtsamad ema-isa abiga omandatud õiged liigutused pesemisel ja pehme hari. Kui aga vanemad soovivad võsukeste hambaid pesta pastaga, valigu see siis apteegist ja ikka lastele mõeldud. Täiskasvanute hambapasta pole neile kasulik,” manitseb arst.

Dr Keiman soovitab esimese külaskäigu hambaarsti juurde ette võtta juba aastavanuselt. „Rohkem on see visiit muidugi vanematele mõeldud. Selle käigus ajal annab arst nõu, kuidas lapse hambaid ja suuõõnt hooldada ning kuidas valmistada ette järgmist visiiti hambaarstile,” selgitab tohter. „Ühtlasi on ka hea näha, kuidas väike inimene reageerib — sellest sõltuvalt jagab arst näpunäiteid ja soovitusi tulevasteks visiitideks.”