Nii selgus, kui siseneda ükskõik millisesse linna söögikohta ja küsida, mida söövad meie lapsed.

Enamikul juhtudel pakutakse “vaba”-kartulitest ja viineritest koosnevaid praade. Kuigi oli ka kohti, kus kokk oli näidanud üles fantaasiat ja lastemenüüs võis näha keedetud kala, keedukartuleid ja toorest salatit.

Kui tervislik aga on fritüüris leotatud kartul ja ebamäärasest sodist kokkusurutud vorstike meie lapse kasvavale organismile, on juba teine jutt. Millisel hetkel aga viinerid lõbusateks muutuvad, ei õnnestunud mul teada saada.

Käisin läbi kümmekond söögikohta ja viimaseks jäänud Scotland Yardis küll ei olnud eraldi lastemenüüd, aga viiner ja friikartul olid köögis igal juhul lapsi ootamas, teadis rääkida tööl olnud ettekandja.
Kui palju maksavad vahvad friikartulid ja veelgi lõbusamad viinerid? Hinnaskaala kõigub 45-80 krooni vahel. 80 krooni lasteprae eest!?

Raekoja platsil asub muuseas hea Eesti toidu ja joogi söögikoht, kus lastemenüüs samuti vanad head tuttavad — friikartulid ja viinerid. Tõepoolest, vana hea Eesti toit.

Lõpetuseks vanatarkus, mis ütleb, et väikesed tüdrukud olla tehtud suhkrust ja maasikavahust — julgen selles kahelda.


Restoran Kalle Kusta kommentaar:
“Meil polegi praegu lastemenüüd, on ainult lastepraad — friikartul ja viinerid.”
Miks?
“Suuremalt jaolt lapsed midagi muud ei söö. Meie klientidest 80% on soomlased ja soome lapsed ei taha midagi muud süüa. Oleme proovinud ka igasuguseid muid asju — teisi praade väiksemate portsudena, aga lapsed tahavad ikka kas lihtsalt friikartuleid või friikartuleid ja viinereid.
Kahjuks see nii on, et midagi muud neile ei lähe. Kui teha eraldi lastemenüü, kus on erinevaid valikuid, siis nad valivad ikka selle ja ülejäänud asjad jäävad lihtsalt seisma.”