Need neli lihtsat nippi on abiks kõigile lapsevanematele, kes ei taha, et nende võsukesed kogu aeg ekraani taga oleksid. Oma nõudmistes peab muidugi olema järjekindel, muidu pole sellest mingit kasu.

Asenda

Enamik lapsi ei ole nõus ainult ühe multika vaatamisega. Alguses vaatavad nad sulle suurte silmadega otsa ja on vägagi nõus ainult ühe osaga, kuid see tuju muutub peale multika läbi saamist vägagi kiiresti. Et tüli ära hoida, paku välja meeldivaid asendustegevusi. Miks mitte mängida terve perega lauamängu või kuulata koos lapsega audioraamatut. Veel parem oleks muidugi ise ette lugeda, aga alati ei jaksa ka kõige tublimad vanemad seda lõpmatult teha.

Tuleta meelde

Pange koos lastega paika kindlad reeglid ja piirangud, mis kodus kehtivad. Selgita iga reegliga lahti, miks see vajalik on ja proovi nad panna mõistma. Kui piirid kipuvad ununema, tuleta neid rahulikult meelde. Kui olete teinud reeglid, mis kehtivad tervele perega, proovige elukaalsasega neist kinni pidada, muidu tekib lastel tunne, et ka nemad võivad kõike teha.

Paku altkäemaksu/alternatiive

Laste jaoks on üks kõige magusam asi ekraani taga istumine. Kuid lisaks sellele on palju muid toredaid tegevusi, mis muidu ei ole eriti lubatud. Lase lapsel mõnikord kauem üleval olla või sõpru ööseks külla kutsuda. Seleta talle, et sõpradega ja perega koosveedetud aeg on palju väärtuslikum kui telefonis mängimine. Samuti võid juba natuke suurematele lastele pakkuda raha või muud tasu väiksemate hoidmise eest.

Näita eeskuju

Sa võid ju kõik reeglid paika panna, aga kui sa ise istud ninapidi telefonis, siis ei ole sellest kasu. Loomulikult pead sa endale tegema erandi, kui sa teed kodus arvutis tööd, kuid ka siin pane endale limiit, et näiteks peale kella viite enam ekraani ei vaata. See näitab lastele eeskuju ja on sinu tervisele parem.

Allikas: Whole Parenting Family