Tele2 tellitud uuringu kohaselt peavad 57 protsenti Eesti lastest internetis hirmutavaks vägivalda, 51 protsenti loomade ja 35 protsenti laste kannatusi. 32 protsenti nimetas hirmsaks nähtud pilte või videoid sõjast ning 27 protsenti haiglatest või operatsioonidest. 38 protsenti on kogenud isiklikku kiusamist interneti teel.

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul näitavad uuringud, et lastel on tihti raskusi televiisorist või internetist nähtu ja reaalsuse eristamisega. “Kui vaadata piisavalt palju vägivalda, siis lapse aju reageerib sellele sarnaselt, kui teda ennast oleks kiusatud,” ütles Seliov.

Seliovi sõnul on televisioon ja muu meedia suuresti tsenseeritud ja lavastatud, aga internetist võib leida mida iganes. “Ka päriselt sündinud vägivallategusid. Vanemad peaks rohkem jälgima, mida lapsed vaatavad,” ütles Seliov.

Läbiviidud uuring näitab, et laste enda hinnangul ei tea kaks kolmandikku vanematest, mida nende järelkasv internetis teeb.

Lapsed väitsid uuringus, et 51 protsenti neist jõudis hirmutava materjalini juhuslikult, 32 protsendil juhtudest näitas seda keegi teine ning 39 protsenti leidis sellist sisu sotsiaalmeedia vahendusel.

Uuringu kohaselt on 96 protsendil Eesti lastest vanuses 9-14 oma mobiiltelefon, 43 protsenti kasutas isiklikku tahvel- ja 42 protsenti tavaarvutit. Eesti lastest kasutab internetti iga päev 83%, lätlastest 85 ja leedukatest 88 protsenti.

2017. aasta juunis läbiviidud uuringus osales 525 9-14-aastast last Eestist. Sarnased uuringud viidi läbi ka Lätis, Leedus ja Rootsis.