Tegemist on ühe uuema soovitusega, mis lapsevanemaid oma teismeliste laste üle muretsema paneb, sest selle popi sotsiaalmeedia äpi vahendusel levib ikka ja jälle mõni uus trend, mille tagajärjeks võib mõne noore puhul olla isegi anoreksia või buliimia.

Toitumisnõustaja Pixie Turner selgitas: “Soolase jäätüki söömise mõte on söögiisu rahuldamine, sest jää annab su suule tegevust ja sool kaotab isu. Aga tegelikult see nii ei tööta ja seda eriti juhul, kui sa tegelikult ei tahagi midagi soolast süüa.” Pixie sõnul on aga selline söömise edasilükkamine üks suurimaid riskifaktoreid erinevate toitumishäirete tekkimisel.

Lisaks jäätüki lutsutamisele soovitatakse sotsiaalmeedia vahendusel veel teisigi “imenippe”, mille hulka kuulub näiteks toidust vabanemine siis, kui vanemad sind ei jälgi või motiveerivate postituste tegemine, mis aitab pikas plaanis lastel ja teismelistel saleneda. Teismelisi kutsutakse ka liituma privaatsete gruppidega, kus nad saavad jagada nippe näiteks puhastuskuuride pidamiseks.

Hiljuti sattus Instagram ka kriitikatule alla, sest 14aastase anoreksiaga võidelnud Molly Russelli isa süüdistab just seda sotsiaalmeedia platvormi selles, et tema tütar 2017. aastal endalt elu võttis. Kolme lapse isa Mark Austin on rääkinud avalikult, kui ohtlik mõju sotsiaalmeedial meie lastele on ja millise vastutuse need platvormid peaksid võtma. Tema sõnul on dieedist rääkimine Instagramis lastele väga ohtlik ja “veel rohkemad teismelised surevad, kui sellist sisu ei kontrollita”.

Instagram teatas ka hiljuti, et nad keelustavad ennast kahjustavate piltide jagamise oma platvormil ja väidetavalt ei luba nad postitada sisu, mis aitab kaasa toitumishäirete tekkimisele, kuid limiteeritud anoreksiat puudutav sisu on oluline, et selle all kannatajaid aidata. Instagrami eestkõneleja ütles Mail Online’ile: “Eksperdid, kellega me koos töötame, kinnitavad, et paljud noored, kes räägivad oma vaimse tervise teekonnast või suhtlevad teistega, kes on pidanud lahingut samade probleemidega, kinnitavad, et sel on väga oluline roll taastumisel.”