Laps vajab lasteaiast puhkust

Nii nagu täiskasvanud vajavad puhkust, et olla tööst ja kõigest tööga seonduvast eemal, nii vajab ka laps sellist aega. Kui koolilastega on lihtsam — neile on antud kolm vaba kuud koolist eemal olemiseks — siis paljudel lasteaiaealistel tuleb "tööl“ käia ka suvekuudel. See on täiesti mõistetav juhul, kui tööelu ei võimalda vanematel suvel puhata ning mistõttu on suvelasteaiad nende perede jaoks tõeline päästerõngas. Täiesti arusaamatu on aga see, et mõned lapsevanemad viivad suvel lapsi lasteaeda ka siis kui endal on vaba aeg ja minnakse randa päikest nautima! Kurb, aga nii tehakse. Iga võimalust päikese ja puhkuse nautimiseks vajab ju ka laps! Mismoodi siis tema ennast uueks sügis-talve perioodiks laeb? Kui vähegi võimalust, võimaldage lapsele lasteaiast puhkust — ja mida pikemaks perioodiks, seda parem!

Puhkusest peab ka puhkama

Väga paljudel inimestel on õnneks võimalus suvekuudel puhata ning koos perega ühine puhkus veeta. Et see aeg igati korda läheks, püütakse puhkuse jooksul võimalikult palju ette võtta ja ära teha. Pahatihti aga ei mõelda sellele, kas lapsed ka kõike kaasa teha jaksavad. Ettevõtmised võiks planeerida nii, et jääks vabu päevi, mil pole kuskile minekut ja lapsed saaksid lihtsalt rahulikult olla. Või kui järjekordne väljasõit on läbi, et siis uus ei algaks kohe järgmisel päeval, vaid jääks mõni päev kodus puhkamiseks.

Olen tihti kuulnud lapsevanemaid ütlemas, et nad ei saa ühtegi päeva niisama kodus olla, sest lastel hakkab igav! Nad lihtsalt peavad kogu aeg ringi sõitma ja erinevaid tegevusi laste jaoks välja mõtlema. Siinkohal on vanemad teinud karuteene iseendale, kuna lapsed lihtsalt ei oska ilma planeeritud tegevuseta olla — nad on harjunud, et nende jaoks on kogu aeg programm välja mõeldud ja kui seda ühel hetkel enam ei ole, siis nad ei oska kodus kuidagi olla. See on aga lapse jaoks oluline aeg, sest kõige paremini puhkab laps just oma kodus — oma turvalises ja muretus paigas. Nii nagu täiskasvanud reisilt tulles ütlevad, et oma kodus on ikka kõige parem, nii tunnevad seda ka lapsed. Andkem neile see võimalus — suvi on aeg puhkamiseks ja jõuvarude taastamiseks!