Huviala valikul tuleb arvestada mitmete asjaoludega. Kui laps käib juba koolis, tasuks kindlasti arvestada ka lapse päevakava ja koormusega, nii et päeva sisse mahuks ka piisavalt puhkeaega ja aega pere seltsis. Küll aga võib julgustada last ise valima omale meelepärast tegevust, mis just talle tundub lõbus. Lapsepõlv on parim aeg lõbusateks avastusteks – julgustage seda.

Erinevate hobidega tegelemine on lisaks huvitavale ja arendavale ajaveetmisele ka pikemas perspektiivis kasulik ettevõtmine, sest võib olla abiks ka lapse erialavalikute tegemisel – tulevase töö sidumine paeluvate huvialadega on ju ka suure tõenäosusega kindel teekond õnnelikuma eluni.

Millised tegevused on Teie lapsele parimad?

  • Parim tegevus on see, mis lapsele endale meeldib.
  • Kui laps on piisavalt vana, et oma huvi erinevate tegevuste vastu väljendada, siis andke talle selleks võimalus ja kuulake teda.
  • Proovitunnid on parim viis välja selgitada, kas see või teine huviala ka päriselt lapsele võiks meeldida. Proovitunnid on tavapäraselt huvikoolides ka tasuta.
  • Kui proovitundidest osa võtta ei ole võimalik, siis andke lapsele mitu erinevat valikut (eeldusel, et säärase valiku tegemine on lapsele eakohane).
  • Kui lasteaia või eelkooli õpetaja on andnud soovitusi ühe või teise tegevuse arendamiseks (nt kunst, käsitöö vms), kuid laps ei näita nende vastu üldse huvi üles, tasuks siiski last julgustada ning neid tegevusi siiski koos lapsega proovida.

Kunstiga seotud huvialad

Kunstiga seotud huvitegevused arendavad lapses nii käelist motoorikat kui ka loovust. Kas teadsid, et kunstiga tegelemine võib olla lisaks ka suurepärane teraapiavorm, aidates väljendada tundeid ja sel viisil emotsioonidega toimetuleku oskust.

Muusikaga seotud huvialad

Muusikainstrumentide õppimine ei ole ainuke muusikaline hobi. Väga inspireeriv on ju ka muusika kuulamine, muusika saatel laulmine või tantsimine. Kui Su laps ei soovi ise pilli mängima õppida, siis koos lapsega muusika kuulamine on suurepärane viis arendavaks ajaveetmiseks. Lugege, millist positiivset mõju omab muusika lapse arengule.

Spordiga seotud huvialad

Liikuv eluviis ja spordiga tegelemine aitab lapsel paremini hakkama saada ka õpingutes ning on võti õnnelikuks ja edukaks eluks. Vaata siit, kuidas motiveerida lapse liikumisharjumusi.

Allikad: kidshealth.org, www.care.com (Shoshana Dayanim).

Jaga
Kommentaarid