Poolt:

naine — “Viimane aeg on seadus ümber vaadata. Kas on parem variant, kui pere läheb surrogaatema otsima välismaale? Kogub mitu aastat raha ja viib selle siis Eestist välja, näiteks Soome, kus teenus ilmselt mitu korda kallim oleks kui meil? Olen isegi asjaga kokku puutunud, lootusetu seis. Ma ise saa rohkem lapsi seoses autoavariiga, aga väga tahaks…”

appi kui õelad — “Selline võimalus peaks kindlasti olema lubatud. Ja mitte ainult meditsiiniliste näidustuste korral. Mis selles halba on kui maksan kellelegi, kes on nõus minu last kandma ja sünnitama? Kindlasti sünniks lapsi palju rohkem. See oleks võti meie rahvaarvu kiireks kasvamiseks!”

Kml — “Kindlasti jah! Kuid surrogaatemadus peab olema lubatud vaid spets. arstliku komisjoni loal ja meditsiinilistel näidustustel. Näiteks kui eelnev viljatuse ravi ei ole tulemust andnud või on kõrge nürisünnituse/enneaegse sünnituse oht. Loomulikult on õige ja vajalik, et räägitakse surrogaatemaduse lubamisega kaasnevatest ohtudest. Need ohud tuleb lihtsalt miinimumini viia. Praegusest loogikast (et leidub kuritarvitajaid) lähtudes peaks ära keelama ka enamik toetuste süsteeme. Paljud kahjuks arvavad, et kui last ise ei saa, siis peaks selle loodusliku valikuga leppima. Samamoodi võiks ju leppida kõigi haigustega (vähk jmt) ning neid mitte ravida. Ikkagi looduslik valik. Lapse mittesaamisel võivad olla ka sellised põhjused, mis ei ole pärilikud või kui ongi pärilikud, siis ei tee need järeltulijaid tervise poolest nõrgemaks. Kas nooruses põetud põletike, traumade vmt tõttu peaks inimest elu lõpuni karistama?”

Indrek — “Surrogaatemadus peaks lubatud olema! Põhjusi on palju ja lõpuks on ju naise inimõigus otsustada oma keha üle! Kui keegi ei taha rase olla ja kui keegi teine on nõus tema last kandma, no miks peaks mingi seadus seda keelama!”

Vastu:

miks? — “Ja miks peaks olema lubatud? Ei poolda ise üldse kunstlikku viljastamist, kui pole looduse poolt ette nähtud ju siis on selleks põhjus — lapsendada saab ju alati, kui ikka tõesti lapsi armastad!”

Eva — “Iidsetest aegadest kuni inimkonna kestmise lõpuni on kaitsnud ja kaitseb last tohutu jõud: emainstinkt. See paneb ema oma lapse eest kasvõi omaenese elu ohverdama, see on see jõud, mis paneb väikese emakassi suurt karu ründama, see tekib hormoonidega ja see tekib ajal, mil naine oma last oma kõhus kannab ja pärast teda imetab. Mitte ükski kasuema ei anna lapse eest oma elu. Minu meelest on ebaeetiline selliste asjadega susserdada ja mul on väga hea meel, et surrogaatemadus on keelatud. Laps ei ole mingi luksusese, ega mänguasi, mida osta saab kui tuju tuleb ja raha puuga seljas on!”

Kommenteerija — “See just ongi halb, et sa ostad endale lapse. Laps pole müüdav ega ostetav! Inimolendit, olenemata east ja seisundist, ei saa osta-müüa. Inimolend ei ole asi ega ka mitte loom. Muidugi on seda tehtud ja tehakse jätkuvalt, aga see ei tähenda, et sellega kaasa peaks minema. Ja siin ei loe, et see on geneetiliselt sinu laps. Looteeas kuuleb ta TEISE NAISE häält ja südametukseid ja kasvab tema energia mõju all.”