,,,, — Mitte kunagi pole oma kolme last käskinud taldrikut tühjaks süüa. Kas täiskasvanu sööb edasi, kui kõht kurguauguni täis? Ei ole lubanud ka lasteaias seda teha, samuti oli lasteaias komme sundida leiba sööma. Jabur! Meie peres näiteks toidu kõrvale leiba ei sööda, miks ma pean last sundima sööma? Sealt need ülekaalulised tulevadki.

M — Kindlasti ei pea. Tänapäeval, kus on täielik ülesöömine ja väiksed lapsed juba rasvuvad varakult, siis milleks sundida last sööma kui kõht täis. Paigas peaks aga olema see et enne sööki krõpsu ja küpsist ei anna, siis laps saab normaalsest söögist kõhtu täis. Mäletan ise siiani lasteaiast jubedaid mälestusi kuidas kasvataja käskis kõik ära süüa kuigi enam ei tahtnud. Ma isegi võtan tühja kõhuga vahel süüa rohkem, kui ära jaksan süüa ja selle asemel et tunda ebameeldivat täis pressitud kõhtu tunnet, jätan ma söögi alles ja ei kohusta ka oma last toitu sunniviisiliselt sisse pressima.

Ljulja — Laps söögu pigem vähem kui rohkem.Üleüldse ei vaja inimene nii palju sööki kui ollakse harjunud endale ja oma lastele sisse ajama tänapäeval. Seda näitab juba linnapilt kahjuks, kui ülesöönud on rahvas.Ja enamasti hakkabki see peale sealt kodust, kus kästakse taldrik tühjaks süüa. Lapse magu venitatakse juba varakult välja ja see hakkab siis oma osa nõudma, ikka rohkem ja rohkem.

linnas — Kindlasti mitte! Laps sööb nii palju, kui tal parajasti isu on, loomulikult. Tundub imelik, jah, et täiskasvanud ise saavad valida millal ja kui palju (ja mida!) nad söövad, aga lapsed peavad sööma siis, kui kästakse ja nii palju kui kästakse. Jabur tõesti! 

Lee — minu vanemad rakendasid meil kodus reeglit: taldrik tuleb tühjaks süüa. Ma vihkasin seda tõeliselt, kuna enamjaolt täitis taldriku ema ja seda ikka tema enda kõhu järgi. Mina oma lastele seda lauset isegi ei maini. Kui süüa ei taha, siis sundima ma ei hakka. Lapsed ennast nälga ei jäta. Näksimine ei ole lubatud toidu vahekordade ajal. Nüüd pean oma emale korduvalt meeldetuletama, et kui mu lapsed on seal, siis nad söövad täpselt nii palju, kui neil isu on.

Ei sunni — kindlasti ei pea laps taldrikut tühjaks sööma. Esiteks ei pruugi tal lihtsalt isu olla ja teiseks ei maksa emadel arvata, et nad alati selliseid hõrgutisi valmistavad, mis ilmtingimata kõigile maitsema peavad. Tuleb lihtsalt jälgida, et söömata jäänud prae asemel ei vohmitaks oma kõhtu kommidest või krõpsudest täis. Kui üks toidukord jääb söömata, küll siis järgmine juba libedamalt alla läheb.

Vanaema — Rangelt sundimise vastu!! Kujutage ette, et teid sunnitakse sööma. Keegi ei tule selle pealegi ,et nii teha. Laps on täpselt samasugune inimene ainult, et natuke väiksem. Krõpsudele ja näksidele EI aga sööma sundida last ei tohi. Küll sööb kui kõht tühi!!

Kaitz — Kindlasti ei tohi sundida!!! Sellest need paksukesed ja ka toiduvihkajad tulevadki. Kui sunnitakse sööma mitte maitsevat toitu siis inimene hakkabki seda vältima. Samas ei tohiks lapsele pakkuda talle maitsevat alternatiivi (friikaid, krõpsu jne), ammugi mitte magustoitu. Kui ei taha korralikku toitu süüa, siis midagi head ka ei saa.

Ei tohigi — ei pea sundima ja ei tohigi! Mul lapsel lasteaias nõuti et söögu taldrik tühjaks, aga lapsel tekkis okserefleks ja muidugi lõin lärmi. Mäletan enda lasteaia aega kui istusin supitaldriku taga kui teised lapsed ammu väljas mängisid ja mind ei lastud lauatagant minema, vihkan siiani mõnigaid sööke ja kui selle söögi lõhnagi tunnen tekib iiveldus.

pirts — nüüd lapsed juba suured, aga ei ole neid kunagi sööma sundinud, küll aga soovitanud esialgu endale väiksem ports ja kui maitseb, ei keela ju keegi juurde võtta. ja kui ei maitse, võib söömata jätta. Minu teada pole veel keegi külmutuskapi kõrvale nälga surnud.

Lugeja — ei pea kõike ära sööma,meid kodus ei sunnitud sööma taldrikut tühjaks.Kui ikka ei lähe siis ei lähe — mõistlik ju? Oma lapsi ka pole sundinud, küll aga ei luba kiirustades süüa. Uusi toite proovima olen küll meelitanud magustoiduga, aga sundimist ei ole.Lapsel on ka ju oma maitse-eelistused ja vajadused, ega me robotit toida. Poeg eelistas mul lapsena kommile võileiba, tütar aga sõi mingil perioodil kasvõi 3 korda päevas piimasuppi — on see siis halb? Aga söögikohtade ülisuured portsjonid on küll minu jaoks mõttetud. Pean ostma 2 korda suurema portsjoni, kui suudan ära süüa ja kui siis peaks keegi MIND sundima, et austa kokka ja söö kõik ära… Miks me siis oma lastele liiga teeme???