Küsisime möödunud nädalal, kas lugejad pakuvad aastavahetusel oma lastele alkoholivaba vahuveini, mis on villitud täpselt samasugustesse pudelitesse kui alkoholi sisaldavad vahuveinid ning ainus, mis neid eristab, on multikategelastega pildid. Uurisime ka, kas lugejad ei pelga, et varajane klaaside kokku löömise harjutamine suunab lapsi kiiremini alkoholi juurde.

tohohh — poleks ise selle pealegi tulnud et varases eas lastešampust joov laps on tulevane potensiaalne alkohoolik. Täna, muide, just ostsin oma viie aastasele selle pudeli. Lastešampusel ja päris šampusel pole ju midagi ühist?

Pille — Jah, mina ostsin oma 4-aastasele selleks aastavahetuseks ühe pudeli lastešampust. Aga ega ma seda siis talle ei reklaami kui alkoholi. Tema jaoks on see imeilusas pudelis vahutav jook mida saab vaid haruharva. Ja kas limonaad või lastešampus — koostises väga olulist vahet pole (kumbki pole ju tegelikult tervislik).
Mina arvan et selles pole midagi paha, kui laps teatud vanuses oma vanemaid matkib. Vanemate matkimine on ju lausa normaalne arenguetapp. Alkoholist, selle tarbimisest ja selle kahjulikkusest tuleb juttu siis kui ta suurem on ja selliseid asju mõistma hakkab.
Jätkem lastele nende rõõmud ja ärgem mõelgem iga asja juures tonte välja.

Kris — Ma ka ei saa sellest aru — tavapäevadel limonaadi lastele antakse (mis see Fanta vähem keemia on), aga kord-kaks aastas ilusamas pudelis limonaadi ei võiks anda? Minu 4-aastane teab täpselt, et on “täiskasvanute joogid” ja on “laste joogid”. Mäletan oma lapsepõlve — saime meiegi pühade puhul kihisevat limonaadi või lõime niisama morsiklaase kokku ja hüüdsime “tervist”. Pole meie hulgast keegi alkohoolik. Igaks asjaks on oma aeg ja koht ning kamba peale sünnipäeval üks pudel kihisevat jooki värvilises pudelis (kus pilt on tähtsam, kui see sisu) nüüd küll kellestki alkohoolikut ei tee. Ei pea ju ütlema, et see on šampus või vahuvein — see mõiste on ilmselt rohkem täiskasvanute jaoks. Meil öeldakse “peolimonaad”, esimest korda sai ostetud eelmine sünnipäev ja nüüd ka aastavahetuseks. Palju sellest ühest pudelist 5-6 lapse peale jätkubki — edasi on nagunii morsipidu. Muidugi on see iga lapsevanema otsustada, sõltub pere üldistest harjumustest ja hoiakutest ja nagu ikka, on ka sel mündil kaks poolt