Kui Briti naised said alles nüüd võimaluse tõsise sünnitushirmu korral psühholoogilt abi ja nõustamist saada, siis eestlannadel on see võimalus juba 2006. aastast olemas. Sünnitusega seotud hirme aitab leevendada raseduskriisinõustamine. Naisteka sünnitamise ja sünnitushirmuga seotud küsimustele vastas raseduskriisi nõustaja Küllike Lillestik

Miks naised kardavad loomulikku sünnitust? Kust need hirmud tavaliselt pärinevad?

Sellele küsimusele vastata üheselt on raske. Olukorrad ja lood on väga erinevad. Arvatakse, et sünnitushirmu võib põhjustada lapsepõlves kogetud traumad ja sündmused (nt. seksuaalne vägivald, ebaturvaline kodune õhkkond, väga halvad suhted vanematega, või kui naisel pole olnud ema, puudega õe või venna sünd jne.), ebaturvaline või toetuseta praegune suhe (vägivaldne suhe, väärkohtlemine raseduse ajal), traumaatiline sünnitus kogemus, ootamatu rasedus, hirm haige lapse sünni ees, hirm elumuutuste ees. Kui naine tunneb suurt hirmu sünnituse ees soovitame tal kindlasti tulla nõustamisele. Nõustamise eesmärk on siin juures aidata naisel endast, oma hirmudest, ootustest ja maailmast rohkem aru saada, mõnikord õnnestub leida ka üles nn. hirmu juured ning seda läbi töötades saab inimene endas leida parema tasakaalu.

Kas naised, kes tulevad paanikas ja keelduvad sünnitamast, saavad üldiselt oma probleemidest jagu või on ka neid, kes hoolimata nõustamisest ikkagi keisrilõiget nõuavad?

Kui inimesel on nii sügavad hirmud ja paanika sünnituse ees siis ei ole reaalne, et raseduse ajal me teda nii aidata suudame, et ta oma hirmudest vabaneks. Küll aga saab inimene ledia viisid, kuidas oma hirmudega toime tulla, kuidas õppida aktsepteerima oma hirme, õppida ära tundma depressiooni jne.

Milliste muredega võib raseduskriisinõustaja poole pöörduda?

Raseduskriisi nõustamise eesmärgiks on pakkuda naistele, meestele ja nende lähedastele asjakohast raseduskriisi nõustamisteenust olukordades, kus väheneb nende toimetulek füsioloogiliste, sotsiaalsete ja psühholoogiliste muutustega või traumaatiliste kogemustega, mis on seotud lapse planeerimisega, rasestumisega, raseduse katkemise või katkestamise, lapseootuse, lapse sünni ning emaduse ja lapsevanemaks kasvamisega (allikas: www.rasedus.ee ). Raseduskriisi olukorra alla käib ka paaniline hirm sünnitamise ees.

Kas tõsine hirm on keisrilõike näidustuseks?

Jah, diagnoos paaniline sünnitushirm ehk tokofoobia (ladina keeli horror partus) ehk haiguslik kartus sünnitamise ja raseduse ees võiks olla selleks põhjuseks. Sellise paanikaga naised väldivad ka rasestumist nagu tuld kuigi on ka kergemaid juhtumeid.

Kuidas naised nõustamisele jõuavad, kas nad oskavad nad teid leida või soovitatavad pigem naistearstid?

Täna jõuavad raseduskriisi teenust vajavad inimesed (mitte ainult naised, vaid ka mehed) meieni ise meid üles leides (läbi kodulehe www.rasedus.ee, või peredele, rasedatele, tervisele suunatud interneti lehekülgede), oma arsti poolt suunatuna (perearst, naistearst, ämmemand) või on nende sõbrad kuulnud/käinud raseduskriisi nõustaja juures ja soovitavad.

Kas naistearstid ise oskavad ka sünnitust kartvatele naistele ja abi anda?

Naistearstide rolli ja aega ei kuulu sedalaadne psühholoogiline nõustamine. Kuid kuna  naistearstidel on oma töös suur kogemuste pagas ning nad on elus kohtunud erinevate sünnitushirmudega, siis nii mõnigi kord võib olla abiks naisele ka nende kogemuste jagamine. Oluline on aga arstide poolt sünnitushirmu käes vaevlava naise nõustamine rasestumisvastaste vahendite, loomuliku sünnituse, keiserlõike, operatsioonijärgse aja jne. kohta.

Kuhu tuleks abi saamiseks pöörduda?

Tänase seisuga on raseduskriisi nõustamise teenus kätte saadav üheteistkümnes Eesti maakonnas. Tallinnas on võimalik raseduskriisi nõustaja vastuvõtule pöörduda Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliinikus, Pelgulinna Sünnitusmajas ja naistekliinikus ning Tallinna Raseduskriisikeskuses. Tallinna lähiümbruses on raseduskriisi nõustajad tööl Viimsis ja Kiilis. Mujal Eestis siis veel ka Raplas, Haapsalus, Tartus, Viljandis, Narvas, Rakveres ja Tapal, Põlvas, Kuressaares, Paides (Pärnus vastavalt vajadusele.)). Haiglate juures on raseduskriisi nõustajate vastuvõtt, aga suuremates haiglates külastab raseduskriisi nõustaja ka palateid. Nõustamine on tasuta.