Kuni Teise maailmasõjani sünnitati kõikjal maailmas peamiselt kodus. Arenenud Euroopa riikides hakkas haiglas sünnitamine populaarsust koguma 1930. aastatel. Sellest ajast peale on kodusünnituste osatähtsus pidevalt langenud, moodustades praegu umbes 0,5-2 % sünnituste arvust.

Tänapäeval on kodusünnitus (pidades silmas just planeeritud kodusünnitust) väheste perede hoolikalt kaalutletud otsus. Paljudes riikides on kodusünnitus elitaarne ja kallis — aga mitte Hollandis.

Kodusünnitus Euroopas ja ainulaadne sünnitusabisüsteem Hollandis

Hollandlased ei ole loobunud traditsioonist kodus sünnitada. Praegu toimub seal ligi 35 % sünnitustest kodus. Linnades, kus on rohkesti immigrante, on see protsent madalam, maakohtades aga kõrgem,
MIS TOIMUB?
Sünnitusprotsessi käivitumist ja toimumist juhivad hormoonid, mis tekivad ajus. Selleks, et hormoonid saaksid loomulikult toimida ja sünnitus sujuks ning edeneks, vajab sünnitav naine sobivat keskkonda. Nii nagu poegiv emasloomgi, vajab ka sünnitav naine intiimset, turvalist paika ning abiks inimest, keda ta usaldab ja tunneb. Pingevabas seisundis ja turvalises ümbruses tuleb naine ise sünnitusega instinktiivselt toime. Kõik see on väga oluline ka lapsele, kuna sünnikogemus mõjutab kogu tema edasist elu.
ulatudes paikkonniti pea 70 %-ni. Samal ajal on selle riigi sünnitusabi kvaliteedinäitajad ühed paremate hulgas maailmas.

Taanis ja Inglismaal läbi viidud uuringud näitavad, et kodusünnitus, kui on täidetud teatud tingimused, on haiglasünnitusest turvalisem. Hollandis on väga tugev, traditsioonidega ämmaemandus ja kodus sünnitamine on tähtis osa sellest unikaalsest ja hästi toimivast süsteemist. Ämmaemand jälgib naist raseduse ajal. Kui raseduse jooksul avastatakse mõni normist kõrvalekalle, mille tõttu beebiootaja vajab põhjalikumaid uuringuid või ravi, suunatakse ta arsti juurde ja vajadusel ka haiglasse. Kui kõik on korras, võib naine sünnitada kodus. Kui ta aga siiski soovib minna haiglasse, võib ta valida haiglasünnituse — ainult et kinni tuleb maksta see osa arstiabist, mille võrra haiglasünnitus on kodusünnitusest kallim. Ka sünnitusjärgselt külastab ämmaemand koos õde-koduabilisega ema ja beebit nii sageli ja nii kaua, kui see on vajalik.

Uuringud on näidanud, et kodusünnitusel esineb vähem häireid ja kõrvalekaldeid kui haiglasünnitusel, mistõttu vajatakse vähem meditsiinilist sekkumist. Kuna jäävad ära haiglasse minekust tingitud stress ja hirmud, on sünnitaja enesekindlam ja otsustusvõimelisem. Samuti ei puutu ema ja beebi kokku ohtlike haiglabakteritega.

Ka Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) toetab turvalist kodusünnitust.

Kodus on sünnitaja perenaise, võõrustaja rollis. Ämmaemand on külaline. Haiglas on rollid vastupidised. Samas tuleb arvestada, et kodus sünnitamise kasuks otsustades võtab pere vastutuse endale. Haiglasünnituse puhul aga jääb vastutus meditsiinipersonalile.

Kodusünnitust planeeriva pere argumendid võiks lühidalt kokku võtta nii:

  • kodus on tuttav jaturvaline keskkond, kus naine tunneb end vabalt
  • kontakt abistajatega on lähedasem
  • naine pole passiivselt juhitav, vaid aktiivne osaline oma sünnituse juures
  • naist ei eraldata hetkekski lapsest ja mehest
  • kodusünnitus on peresündmus, mis mõjutab emotsionaalselt kogu edaspidist pereelu

Toetudes eespoolöeldule tuleb aksepteerida naiste õigusi, mis tulenevad otseselt üldistest inimõigustest:

  • igal naisel onõigus sünnitada enda polt valitud tingimustel (valida sünnitamise kohta ja asendit) WHO`s Summary of Research on Place of Birth.
  • kuna õigus valida sünnitamise kohta on naise õigus, ei pea selleks taotlema eraldi luba arstilt
  • kõigil sünnitavatel naistel, sõltumata sünnitamise kohast on õigus kvalifitseeritud ämmaemanda abile
  • naisel on alati (kodu)sünnituse käigus õigus pöörduda haiglasse
  • vastsündinul on õigus saada arstiabi sõltumata sündimise kohast
  • vastsündinul on õigus saada sünnitunnistus ja sünnitoetusi sõltumata sünnikohast

Selleks et kodusünnitus oleks võimalik ja turvaline, on vajalik väga tihe koostöö kodusünnitusi vastuvõtvate ämmaemandate ja sünnitusmajade vahel, et esimesel vajadusel tagada sünnitajale abi saamine haiglas. Põhimõtteliselt ei tohiks sellise süsteemi loomiseks Eestis takistusi olla.

Allikas: perekool.ee