Lapsendajate koolitaja Sigrid Petofferi hinnangul on Eesti olukord lapsendamise ja kasuperede valdkonnas normaalne, aga mitte hea: rahul ei saa olla olukorraga, kus lasteasutustes kasvab ligi 1000 last, kellest enamik vajab samuti perekogemust. “Lootust annab see, et sotsiaalministeeriumil ja sotsiaalkindlustusametil on lähitulevikus plaanis rohkem tähelepanu pöörata laste paigutamisele perekonda, mitte asutusse,” lausus ta. “Selleks on plaanis koolitada professionaalseid kasuperekondi, kes oleks valmis kasvatama erivajadusega lapsi. Ka kasuvanematele mõeldud koolitused ja teenused saavad lähiajal kättesaadavamaks.”

Haiba lastekodu ja lapsendamiskeskust MTÜ Oma Pere juhtinud naise sõnul on Eestis vaja rohkem perekondi, kes on valmis kasvatama erivajadusega ja juba kooliealisi lapsi. “Kindlasti on nõrk koht perede värbamine, kus puudub selge valikuprotsess ja metoodika,” rääkis Sigrid Petoffer. “Ebaõnnestunud lapse paigutamised tuleb läbi analüüsida, et neist lugudest õppida. Perede parem ettevalmistus ja järjepidev toetamine loob suuremad eeldused lapse kasvamiseks lapsendaja või hooldusperekonnas.”

Sõltumata sellest, kas laps on tulnud perre lapsendamisega või bioloogilisel teel, on oluline lapsevanemaid mõista ja toetada. “Tihti kohtan spetsialistide (psühholoogid, lastkaitseametnikud, õpetajad, lastaednikud) ja kodanike arvustusi, et lapsevanematel pole laste jaoks aega või et lapse probleemid on seotud vaid vanemate suutmatusega lapsega toime tulla. Teate, sellest pole abi! Iga vanem on oma lapse jaoks just see kõige õigem vanem. Peret võivad mõjutada ka ühe vanema toe puudumine, lähisugulaste negatiivne suhtumine, tööandjate kõrged ootused ja lõpuks ka lapse kaasasündinud omadused või terviseprobleemid. Sellest, kuidas mõjutab meid internetiajastu, polegi vaja pikalt rääkida. Vanemad, kellel on lapsed, peavad endasse uskuma ja selleks on vaja meil kõigil uskuda ja usaldada lapsevanemat,” rääkis pikaajalise asendushoolduse valdkonnas töötamise kogemusega Sigrid Petoffer.

Muuhulas avab lapsendamisega seotud küsimusi tõsielulisel raamatul põhinev draama “Lõvi”, mis sel aastal nomineeriti kuuele Oscarile ja neljale Kuldgloobusele.