NÄIDISMENÜÜ: Evelin Ilves pakub koolilapsele suppi ja praadi

 (88)
NÄIDISMENÜÜ: Evelin Ilves pakub koolilapsele suppi ja praadi
Foto: Andres Putting

Reedeses "Terevisioonis" kaamerate ees valminud koolitoidu näidismenüü koosneb neljast roast: supi- ja praepäevale sobivalt. Koolitoidu eestkõneleja Evelin Ilves ja presidendi kantselei peakokk Inga Paenurm demonstreerisid muuhulgas sedagi, kuidas teha tervislikku puljongit. Kuid milline sai menüü?

Oluline osa menüüst on isetegemine. Rõõmusõnum on menüüd arvestades aga neile, kes maksumuse kohta küsivad:
Supilõuna hind jäi pisut alla 7 krooni (koos leivaga), praelõuna hind natuke alla 12 krooni. (NB! kalkulatsioonid on 4-le.)

"Kui meil olnuks 500 portsu, saanuks veelgi paremaid sööke - mitte halvemaid, nagu arvatakse! Hind ju langeb, kui rohkem toorainet osta. Näiteks lihapallidele oleksime teinud peale tomatikastme värskete ürtidega. Ja ürdivarred oleksid taas järgmise päeva puljongi põhjaks," kommenteeris Evelin Ilves pärast saadet oma Facebooki kontol.

Kuidas saab maitsva puljongi ilma liha, Vegeta, puljongikuubikuteta?
Võtate porgandikoored, mõne kartuli, sibula ja sibulakoored, ka muud maitset andvaid köögivilja ülejäänud osi võib võtta, sekka maitsetaimede varred ja see, mis alles, loorber, pipar ja sool.

Pange kõik tasasele tulele keema ja valmib tervislik põhi supile, pajaroale, soojale salatile.

Ja lõpuks siis menüü:

Kreemjas porgandipüreesupp

4 inimesele

Vahukoor 200gr
Taluvõi 50gr
Maitseained 40gr
Porgand 400gr
Kartul 250gr
Sibul 100gr
Leib 160gr
(maitseained on sool, pipar, loorber ja mesi)

Puhasta porgand, kartul, sibul ja tükelda suuremad tükid.
Prae võis kuldpruuniks ja kalla peale vesi, maitseained, keeda aedviljad pehmeks, lisa vahukoor, püreeri mass blenderis. Kuumuta keemiseni ja serveeri!

Aedvilja-hakkliha pallikesed kartuli-mustaleiva kotleti ja aurutatud köögiviljadega

Hakkmass (4 portsu)

Sealiha kaelakarbonaad 350gr
Suvekõrvits 100gr
Sibul 50gr
Porgand 50gr
Muna 1muna
Maitseained (sool, pipar, teraline sinep)
Vahukoor 50gr

Lase liha läbi hakkmasina ja aseta blenderisse , lisa 150 gr vett, maitseained ja muna ning vahusta mass blenderis. Sibul,suvekõrvits ja porgand tükelda pisikesteks kuubikuteks või riivi. Sega mass omavahel kokku. Aseta pott koos puljongiga keema ja lisa tilli varred, antud vedelikku lisa supilusikaga hakkpallikesed. Keeda 10 minutit, kuni on valmis 100 gr vedelikule lisa ka vahukoor ja kasuta kastmena.

Osa taignast võib teha ka kotlettideks, lisades veidi rukkijahu.

Salat
Porgand 150gr
Suvekõrvits 100gr
Või 10gr

Lõika noaga peenikesed ribad, maitsesta ja aseta koos vähese võiga auruahju või potti vähese puljongi või veega.

Kartulikotlett

Kartul 300gr
Leib 160gr
Maitseained: sool, pipar
taimeõli 10gr

Keeda kartul ja jahuta, riivi suure riiviga, sega hulka kuivatatud riivleib ja antud massist vormi kotletid.

Prae mõlemalt poolt õlis.

Serveeri kenasti, ära unusta, lapsed pole notsud!