1. “Olgu, ma teen selle parem ise ära.”

On täiesti loogiline, et pärast pikka tööpäeva oled väsinud ja ei viitsi hakata oma lapsele õpetama, kuidas mõnda kodutööd teha tuleb, vaid soovid selle hoopis kiiremini ise ära teha. Aga siis nad ju ei õpi (ega tahagi õppida), kuidas seda ise teha.

2. “Ära nuta!”

Lapsed peaksid saama muretsemata oma emotsioone väljendada ja kui jätad oma lapsele mulje, et pisarate valamine on vale, võid sellega kogu ta ülejäänud elu mõjutada.

3. “Miks sa ei võiks olla nagu…?”

Miski ei mõju lapsele halvemini kui see, kui ta vanem võrdleb teda õe või venna või hoopis mõne teise lapsega. Selle asemel peaksid tooma esile just oma lapse individuaalsed tugevused.

4. “Oled sa kindel, et sa tahad seda süüa?”

On olemas ka paremad viisid, kuidas oma lapsega toidust ja trennist rääkida, kui tema valikuid lihtsalt hukka mõista. Vali sõnu, sest just nendega kujundad sa tema kehapilti ja enesehinnangut kogu ülejäänud eluks.

5. “Oota kuni … tuleb koju!”

Sellel lausel on kaks valet külge. Esiteks tekitab see tunde, et ta ei saa karistada kohe, vaid hiljem ja käitub seetõttu veel halvemini. Teiseks, see näitab lapsele, et sul pole olukorra üle mingit kontrolli.”

6. “Sul pole viga midagi.”

Meie jaoks pole väike kriimustus midagi hullu, aga lapse jaoks võib see olla maailma kõige valusam kogemus. Puhu sellele peale ja lohuta, aga ka seda mõõdukalt.

7. “Ma luban.”

Kui sa lapsele antud lubadust murrad, tekivad tal edaspidi raskused usaldamisega. Selle asemel kasuta hoopis fraasi “ma proovin”.

8. “Su … on idioot.”

Kui sa ei taha, et su laps kutsuks teisi inimesi “idioodiks”, siis ehk tasuks see sõna ka enda sõnavarast kustutada. Kõige hullem on muidugi see, kui kasutad seda sõna teise lapsevanema iseloomustamiseks.

9. “Pole põhjust karta.”

Nii ütlemine ei muuda fakti, et su laps kardab. Selle asemel rääkige see hirm läbi ja aita tal sellest vabaneda.

10. “Ma vihkan sind ka!”

Mingil eluhetkel teatab su laps sulle, et ta vihkab sind, aga selle asemel, et samale tasemele laskuda (jah, mõned lapsevanemad teevad seda), ütle talle, et armastad teda sellele vaatamata.

11. “Ma loodan, et su lapsed teevad sulle kunagi tagasi.”

Kuigi me saame aru, mida sa sellega öelda soovid, mõtlevad su lapsed seepeale hoopis, et vihkad nende kasvatamist.

12. “Ole vait!”

Ausalt öeldes on see lihtsalt ebaviisakas.

Allikas: Popsugar