21. oktoobril avaldatud loo järg.

8. Pane paika interneti kasutamise reeglid
Pane enda jaoks paika põhimõtted, mis puudutavad lapse tegevust ja suhtlust internetis. Millal ja kui palju lubad lapsel internetti kasutada, kui palju tema tegevust jälgid, mis on reeglid, mida sinu laps peab internetis suhtlemisel täitma. Kui olete abikaasa-elukaaslasega lubatus-keelatus kokku leppinud, tutvustage reegleid ka lapsele. Need reeglid on abiks lapsele õigete otsuste ja valikute tegemisel.

9. Õpeta lapsele kasutajanime ja salasõna valimist
Last kaitsevad internetis ohutud kasutajanimed, mis ei viita lapse ees- ega perekonnanimele, ja äraarvamatud paroolid. Räägi oma lapsega kasutajanimede ja salasõnade loomisest. Laps peab olema teadlik, mis tagajärgi võib kaasa tuua eesnimi kasutajanimena või salasõna avalikustamine. Oluline on juhtida tähelepanu ka sama parooli kasutamise ohtlikkusele kahes või rohkemas keskkonnas. Näpunäiteid salasõnade ja paroolide loomisest

10. Aita oma lapsel netis edukas olla
Sinu eesmärk ei ole õpetada last internetis mänge mängima. Lapsevanema roll on aidata oma lapsel internetis edukas olla. Esmalt tähendab see kõnelemist ohtudest ja ohtlikust käitumisest. Kuid selle kõrval tasub last harjutada vaid parimaid saavutusi teistega internetis jagama. See tähendab, et laps ei jaga internetis suvalisi olmepilte, vaid fotosid ja pilte, mis temas uhkust ja head meelt tekitavad. Kui võimalik, aita last piltide valimisel ning selgita, miks sina ühe või teise pildi kasuks otsustaksid.

11. Seleta lapsele, et internetil on „mälu“
Selgita oma lapsele, et internet ei ole anonüümne ja ta peab arvestama, et nii head kui halvad teod, mis veebis tehtud, võivad varem või hiljem päevavalgele tulla. Seega ei tasu internetis halvasti öelda ega ebaviisakalt käituda, arvates, et keegi nagunii ei tea, kes ja kus sa oled. Varajases teismeeas lastele ja teismelistele tuleks kindlasti rääkida paljastavate või piinlike fotode ning kõlvatu keelekasutuse pikast elueast. Laps peab mõistma, et nende tegevus internetis võib uksi avada, kuid veelgi kiiremini võib see neid sulgeda.

12. Jälgi, kuidas laps räägib oma internetisõpradest
Tunne huvi oma lapse internetisõprade vastu. Juhul, kui laps muutub teema tõstatamise puhul alati talle mitteomaselt salatsevaks ja puiklevaks, tuleks tema interneti kasutamise harjumustele senisest enam tähelepanu pöörata. Kui kahtlus ei kao, otsi kindlasti abi spetsialistidelt.

13. Selgita oma lapsele sensitiivse info olemust
Räägi oma lapsele, mida pead silmas delikaatsete isikuandmete all ning mida see tähendab internetikeskkondade puhul. Et laps seda paremini mõistaks, võid seletada läbi paralleeli — oma pere asjadest ei räägi me ka ju avalikult igale vastutulijale, samuti ei riputa me neid ka kõigile lugemiseks internetti. Anna talle nõu, missugust infot on turvaline avaldada ning missuguse info avaldamine võib kaasa tuua halbu tagajärgi. Selgita, miks on internetis vajalik oma identiteedi mõistlikus piires varjamine ja miks ei ole õige valida MSNi kasutajanimeks Eesnimi.Perekonnanimi.

14. Omanda elementaarsed oskused internetiliikluse jälgimiseks
Omanda oskused, mis võimaldavad sul internetiliiklust pisteliselt jälgida. Lihtsaimaks viisiks on jälgida brauserite ajalugu, kuid lisaks võid salvestada MSNi vestlusi (Options->Messages->Message History->Automatically keep a history of my recordings) ning pisut rohkem vaeva nähes ka veebikaamera abil edasiantut. Sa ei pea seda tegema pidevalt. Piisab paarist korrast, et anda lapsele selge sõnum piiride ja vanemate poolse kontrolli kohta. Lisainfot internetiliikluse jälgimise kohta

JÄRGNEB